Flødestuvet strandkål

************************************************

 OBS OBS OBS!!! Ifølge Fødevarestyrelsen kan overdrevent indtag af strandkål føre til forstørret skjoldbruskkirtel, så efter Fødevarestyrelsens anbefaling må der på en sæson max. spises 30 g. strandkål og max 3 gange. Jeg anbefaler, I lige læser Fødevarestyrelsens skrivelse om strandkål. Ifølge styrelsen er det bedst at koge strandkålen. Tak til den opmærksomme læser af mit indlæg om strandkål, som gjorde mig opmærksom på dette.

*****************************************************************************************************

Strandkål er meget sundt. I gamle dage blev den solgt på Grønttorvet som asparges-urt.

Den vokser på stenede strande - og gerne hvor der er meget tang. Det er en nøjsom plante, som desværre er på tilbagetog i Danmark, så når du plukker din strandkål, så klip med en saks, og tag kun et par blade/stængler fra hver plante - og ikke mindst: Tag kun hvad du spiser, der skulle gerne være strandkål til vores efterkommere. Man kan nu købe frø, så man selv kan dyrke sin strandkål hjemme i sin egen have. Det har jeg besluttet mig for at gøre til næste år. Vi elsker strandkål, og vil gerne have til fryseren hele vinteren. Jeg var lidt i syv sind, om jeg skulle lave dette indlæg om strandkål, da det er en truet plante. Jeg har læst meget om planten, og fandt intet om at den skulle være fredet. Jeg opfordrer ihvertfald til at have "in mente", at det er en truet plante, og at man kun plukker, hvad man kan spise - og lige så vigtigt: kun tager et par stilke fra hver plante.

 

 

De gratis glæder og strandkål

Tag fornuftigt fodtøj på, pak en rygsæk med pose til strandkål, saks, drikkedunk med væske til en varm dag - eller thermokande med kaffe/the til en kølig dag, samt et eller andet spiseligt, så du ikke går sukkerkold - og så er det bare afsted til stranden og plukke lidt af den dejlige strandkål til aftensmaden, som står på flødestuvet strandkål, kartofler og frikadeller. Her er en lille billedspam af de gratis glæder for øjet, der var at se på min tur til stranden en varm forårsdag her i maj, for at plukke strandkål. Derudover gav turen masser af frisk luft, motion og gratis kål! Jamen, kan man snart forlange mere.🤩

  • Sommerhusgæsterne er ankommet

    Så bliver det ikke mere dansk!

  • Naturen maler med stærke farver i dag

    Smukt - smukt - smukt

  • Sandstrand, luksushotel, badeferie, 40 grader i skyggen - NEJ TAK!

    Stenstrand, strid vind i håret, åbne vidder og tålelige temperaturer - JA TAK!

Her gror strandkålen

Strandkålen vokser på stenede strande, og gerne hvor der er tang.

Forårs-kåd strandkål

Sådan ser strandkål ud her i snart midt maj måned. Bladene er tykke og sprøde.

Blade fra strandkål

Sådan ser et lille nyt blad ud, og et blad, der har vokset sig større. Det er de små nye skud, der er de bedste, så lige nu her i slut april måned og maj måned ud, er det lige gyldigt hvilke blade du tager (altså størrelsesmæssigt). De er alle at regne for nye skud. Senere på sommeren er det en anden sag. Jo længere hen på sommeren vi kommer, desto mere beske bliver smagen i strandkålen - og her er det vigtigt at tage de nyeste skud - og HUSK: Pluk KUN lige hvad du skal bruge til din salat/stuvning - og tag kun et par blade af hver plante.Jeg brugte 12 blade til min flødestuvede strandkål - og der er til ca. 6 personer. Hvis du skal bruge den i din salat, så kan du nøjes med det halve til 6 personer. Den kan nemlig også spises rå - smager bl.a. rigtig godt i en salat, hvor der indgår citronsaft og æblestykker.

Kålen skylles

Skyl din strandkål grundigt. Jeg skyller hvert enkelt blad hver for sig, og derefter kommer jeg alle bladene op i en sigte, hvor de lige skylles igennem igen, og står og drypper af.

Gem stænglen

Skær stænglen fra bladet. Læg snittet op langt stænglen og gem denne. Du kan lige give den et hurtigt opkog og så under den kolde hane. Put i frysepose og gem dem i fryseren. Du kan nemlig tilberede dem som asparges. De skal koge i 45 min og serveres med kryddersmør som tilbehør. Nå, men tilbage til selve bladene:

Snit kålen fint

Snit kålbladene fint og kog dem møre i ca. 30 min. Jeg koger dem med sukker, som jeg ville gøre til stuvet spinat - men det er helt op til dig. Ellers kommer du sukker i efter behag. Vent endelig med at komme salt i til sidst, da kålen i sig selv er en anelse saltet fra havet og havgus.

Nu hælder jeg fløde ved og laver en meljævning - ligeledes med fløde. Jævn din stuvning og smag til med salt til sidst. Til allersidst hælder jeg fedtstoffet på panden fra frikadellestegningen op i den flødestuvede strandkål - det giver altså lige det sidste pift. Det kan selvfølgelig udelades🙂.

Så er der serveret!

Flødestuvet strandkål med hvide kartofler og frikadeller. Mums. Velbekomme!

UPS - glemte helt at vise dig "blomsten" på strandkålen

Ja, sådan her ser "blomsten" ud på forårets strandkål. Kommer du til at tage den med hjem, så snitter du den bare med og kommer i din stuvning. Den smager meget af broccoli. Men det er bedst at undgå at plukke "blomsten", da den senere på året bliver til en desideret blomst, og heri sidder nye frø, som så igen med vindens hjælp, flyver bort og finder sit eget sted at spire og slå rod. Så please! - Undgå at plukke "blomsten", da det er den, der sørger for nye skud på stammen af strandkål. Jeg er vild betaget af strandkålsplanten. Også af frøene. De er hårde, og de kan flyde på havet. D.v.s. at frøene fra een strand kan flyde langt væk til en anden strand - og hvis den strand de ender på IKKE har sten, men er en sandstrand - ja så kommer frøet ikke til at spire, da vinden skal blæse rundt med det i stenene, for at skallen slåes i stykker, så det kan spire. Derfor gror den lækre strandkål kun på stenstrande. Nu ved du det! Smileyyy.

Kommentarer

03.05.2020 13:27

Ester Longsted/Made by Farmor

Hej Mathilde. Jeg bruger slet ikke æteriske olier, men elsker Rosenduft. Du kan sagtens tilføje urter i salverne. Pas på med allergi. Hilsen Ester

03.05.2020 11:52

Mathilde

Dine opskrifter ser spændende ud! Men hvilke eteriske olier vil du anbefale? og kan man tilføje urter til dine salver i stedet for duftolie?
Mvh Mathilde

26.04.2020 07:50

Ester Longsted/Made by Farmor

Vedr. Fødevarestyrelsens anbefaling vedr. strandkål lige herunder. Der skal selvfølgelig stå "og et OBS..." .Slåfejl, Sorry. Ester Longsted

26.04.2020 07:47

Ester Longsted/Made by Farmor

Hej igen Tine. Nu har jeg læst Fødevarestyrelsens anbefaling om strandkål, og er OBS er sat øverst her på siden. Tak for info. Hilsen Ester Longsted

25.04.2020 22:31

Tine

Jeg har meget strandkål hvor jeg bor og elsker det. Men fandt i dag info, om at der er stoffer i, som skader skjoldbruskkirtlen. Ved du noget om det? De anbef. max 30 gr. plante, 3 gange på en sæson..

26.04.2020 07:17

Ester Longsted/Made by Farmor

Hej Tine. Det har jeg aldrig hørt. Vil da lige undersøge, og så få det med her i indlægget. Tak for info og god sommer. Hilsen Ester Longsted

04.08.2019 20:40

Lise Uhrup Jensen

Jeg plukkede et 6-8 blade på en strand på Samsø, fordi jeg kunne se, at det var strandkål. Fik både nogle grove og nogle fine. Nu er det jo sent på sommeren,- kan de grove mon bruges???

09.08.2019 06:20

Ester Longsted/Made by Farmor

Hej Lise. Undskyld den sene besvarelse. Du kan godt bruge de grove blade fra strandkål - de er bare en anelse mere beske i smagen end de små nye skud. Venlig hilsen Ester Longsted/Made by farmor

25.05.2019 08:29

Brian

Tak for din fine beskrivelse af planten. Jeg har fisket ved kysten i 50 år, og jeg vidste ikke alt det om planten, så godt jeg så din side om Strandkål, tak

Mailen er falsk