Bord dæk dig - til lækre sunde tærter

Her får du opskriften på alletiders lækrer tærter

Jeg er ikke den store kødspiser, som den eneste i familien. Dejlig varm sommeraften fik vi søde øboere til spisning - og de er som min mand - kødspisere. Jeg skal jo også have mad 🙂, så jeg lavede tærter - een med kød og een uden kød.

Opskrift på grunddej til tærte:

180 gr. mel

100 gr. kvark. Du kan også bruge græsk youghurt, creme fraice, tykmælk har jeg fundet ud af. Bare det er et rimeligt tykt i konsistensen og et surmælksprodukt.

100 gr. smør (rigtig smør). Du kan også bruge økologisk kokosolie - her den smagsneutrale, hvis du vil undgå kokossmagen.

Hak smør/el. bland kokosolie, hvis du bruger det - ud i melet og tilsæt kvark og ælt til en ensartet dej.

Sæt gerne dejen på køl og tag den ud en halv time før du skal bruge den.

Hvis man har en "ryd køleskabet"-dag - hvor der skal spises rester, så bruger jeg tit at lave en tærtedej, og så komme rester i. Tilbehøret kan blot være reven gulerod - og så har du en lækker middag. Jeg går all in med tanken om, at madspild er en dårlig idé🙂

 

 • Rul dejen ud

  Nu rulles dejen ud, så den passer til en stor tærteform.
  Denne er æltet med løvstikke. Brug den krydderurt du kan lide.

 • Grøntsagstærten

  Jeg havde i fryseren strandkåls-stilke fra forårets strandkåls-plukning. Dem hakkede jeg og brugte til fyld i grøntsagstærten. derudover kom jeg tomater, shiafrø, hampfrø, tranebær, forkogte bønner (giver proteiner, til dem der ikke spiser så meget kød)
  forkogte porrer, gulerødder i skiver, hk. løg m.m.. Brug lige hvad du lyster og kan lide. Jeg kommer en masse mandler og nødder i fyldet også. Inden fyldet kommes på, smøres tærtebunden lige med tomatkoncentrat rørt op med basilikum. Herpå fordeles fyldet, og det overhældes med pizza-topping tomatsauce med krydderurter. Øverst drysses med let hånd fetaost, og det hele toppes med mozzorella-ost (reven). Siderne af dejen bukkes ind over tærten hele vejen rundt.
  Færdig arbejde. UPS: husk at krydrer med salt, peber og en masse krydderurter.

 • Tærten til kødspiseren

  Tærten til kødelskeren er med samme fyld som vegetar-udgaven - blot er her også hakket oksekød og små pølser, som lige er brunet i lidt olie i en gryde, hvorefter du til sidst hælder pizza tomat-topping over. Husk igen lige at krydrer med salt, peber og alle dine favoritter af krydderurter.
  Op i gryden - når kødet er brunet som til kødsauce og tilsat tomat-saucen, hælder du nu grøntsagerne og mandler og nødder i (ikke hakke - kun hele). Så er proceduren den samme som vegetar-udgaven - dog skal du ikke igen overhælde med pizzasovs, da det jo er komme i, da du brunede det i gryden.
  Top igen med løs hånd feta-ost henover og afslut med hakket mozzorella-ost. Buk lige kanten af dejen indover.
  Her ser du tærterne klar til at blive bagt. Stilles på risten i ovnens nederste rille og bages ved 225 grader i 20-25 min. - til osten er gylden og smeltet. OBS: Det er altså bagning med over- og undervarme - ikke varmluft (det tørre maden ud, så det bruger jeg aldrig).
  Tilbehør: Reven gulerod, rosiner, peberfrugter i skiver, vandmelon i hapser, nødder, mandler, ekstra fetaost - alt serveret i små skåle, så man kan tage, hvad man ønsker. Hertil en god flaske vin - eller en god kop øl.
  Så mangler jeg kun at sige VELBEKOMME!