Farmors økologiske Universal salver

 

OBS OBS OBS!!! INGEN af salverne må bruges på åbne sår, kløende eksem eller lignende. Jeg har prøvet det - og det ligesom lukker smertende eksem og sår inde - selvom det ikke kan lade sig gøre, da alle ingredienserne er åndbare. Heller ikke røde numse på baby - hvor huden er blevet meget rød/sprækket. Ved ovenstående hudproblemer, da er kølig luft mest smertelindrende (eller simpelthen gode gamle zinksalve).

Salverne her er bedst til at beskytte huden INDEN skaden er sket med f.eks. kløende eksem eller rifter/åbne sår eller som skøn buffer mod røde numser på baby.

 At røre sine egne gode økologiske salver er ikke raket-videnskab. Her får du 4 skønne opskrifter på lækre, fede økologiske salver - fremstillet udelukkende af naturlige råvarer.

For alle salverne gælder, at de kan bruges over hele kroppen - også i ansigtet.

Det er nu nok 2 år siden, jeg har købt cremer og salver, da vi udelukkende kun bruger den hjemmerørte af slagsen. Vores favorit-salve er opskrift nr. 4. Yngste søn har en anden favorit. Sådan er det jo. Du må prøve dig frem. Opskriften med økologisk koldpresset kokosolie er f.eks. speciel god til min søn, hvor den har lindret sprukne hænder, når han har arbejdet med at rode i bilmotorer.

Rigtig god fornøjelse med at fremstille din helt egen salve.

Undgå venligst at bruge palmeolie i din salve, da industrien indenfor denne olie, fælder regnskov - som desværre har betydet, at chimpansen er udrydningstruet. Så please - lad palmeolie være no-go! Jeg har nemlig fået af vide, at palmeolie er godt at røre salver af - men hvis det betyder fældning af regnskov - jordens lunger - så vil jeg ALDRIG bruge palmeolie. OBS: Har nu både læst om samt fået info her på bloggen om, at man er begyndt at plante palmeplantager - altså dyrker palmer UDEN at fælde regnskov. Se - så er palmeolien endelig begyndt at tænke bæredygtigt, og ikke fælde regnskov. Vil du absolut bruge palmeolie, så sørg endelig for at det er den bæredygtige af slagsen, du investerer i.

Salven er uden konservering, da der ingen vand er tilsat i salve, modsat creme, som  altid er tilsat vand, og den skal så konserveres. Dette sker tit med kemi og andet usundt stads.

For alle 4 salver gælder, at de er suveræne til frostsprængte kinder, sprukne læber, tør eksem og i det hele taget tør hud. Kan bruges overalt på kroppen - også ansigtet. Tag et fodbad og smør bagefter fødderne godt ind. Dine fødder vil elske det. Husk efter indsmøring at tage sokker på, da f.eks. et trægulv eller klinkegulv bliver som en skøjtebane at bevæge sig på. Smiley.

Salverne her består udenlukkende af gode økologiske olier. Som stabilisator er tilsat økologisk bivoks, som huden kan ånde igennem. Meeen!  Der er jo absolut INGEN kemi tilsat, så opskrift nr. 1 - der har salven lidt sit eget liv i hverdagen: står den køligt, bliver den lidt fast i konsistensen - står den bare ved normal stue-temperatur, får den en blød konsistens. Sådan må det jo nok være, når salven er et totalt rent naturprodukt. Den kan også godt stå og blive lidt grynet - altså på den bløde måde. Det betyder intet. De små sporaiske "gryn" bliver hurtigt opløst, når du smører salven på din hud. Det er blot en proces der sker, når Sheasmør og Kokosolie røres sammen og køler ned. Også de små bløde "gryn" er salve. Salven ændrer lidt konsistens, efter hvilken temperatur den opbevares i - herunder den bløde grynede konsistens. Smeltepunktet for Sheasmør er ca. 40 grader og for kokosolie er den 25 grader. De lande, hvor kokosolien udvindes - der er den flydende. Under nordligere himmelstrøg er den fast. Jeg tror, at den blødt grynede konsistens opstår netop ved de meget forskellige smeltepunkter for henholdsvis Sheasmør og kokosolie - og da der ingen kemi eller andet er tilsat, for at "udligne" smeltepunktet, så kan det altså ikke undgås, at der opstår disse sporaiske små bløde gryn. Gnid blot salven mellem dine hænder og grynene opløses. Det er altså prisen for at udelade tilsætningsstoffer. OBS: det er altså kun min teori, omkring smeltepunkter og bløde gryn. 

Den gør huden glad.

Den er super god til baby´s røde numse, eksem, tør hud, sår, til fødderne - ja overalt - også som ansigtscreme. Den beskytter rigtigt godt vindblæste og frostsprængte kinder. Super som makeup fjerner. Jeg kan ikke rose den nok. Og et must for mig: den er helt fri for kemi, parfume, parabener, farvestof, kemikalier og andet stads. Dette er ren natur.

Du kan vælge at tilsætte æterisk duftolie -

men så må du under ingen omstændigheder bruge den til baby´s røde numse.

Her får du opskrift nr. 1.

Du skal bruge:

En gryde

En rimelig stor rustfri skål (gerne med hældetud) som kan hvile i gryden (vandbad). Den skal være så stor, at du kan røre i den varme salve, uden at det skvulper over.

En rustfri, langskaftet røreske

Små rengjorte glas/beholdere - eller f.eks større fødevaregodkendte plastbeholdere med låg. (Sørg for at dine beholdere er helt tørre indeni - der må IKKE komme så meget som een dråbe vand i salven.)

200 gr. økologisk Chiasmør

400 gr. økologisk, koldpresset jomfru kokosolie (undgå endelig den smagsneutrale, da den er behandlet, for at trække kokossmagen ud - så gå efter den med smag)

100 gr. økologisk bivoks

Dette er til ca. 7 små glas á 100 ml. - men du kan jo evt. halvere mængden, hvis det er en for stor portion. Husk at checke sidste anvendelsesdag på dine råvarer - det er faktisk dem, der afgør sidste anvendelsesdag på din salve.

Alle ingredienser kan købes i en velassorteret helsekost-butik.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Du starter med at fylde din gryde op med vand, så den rustfri skål kan komme ned at stå i vandbad, uden at ramme bunden. Salven må nemlig ikke få den direkte varme fra kogepladen, så går mange gode ting tabt i olierne.

Sæt gryden med vand på komfuret og lad vandet blive varmt - hverken koge eller simre, bare stille og roligt varme vandet op. 

Nu sættes den rustfri skål med alle ingredienserne puttet i, op i vandbadet - vær meget påpasselig med at der IKKE kommer vand op i dine olier.

 Nu skal du væbne dig med tålmodighed. Det går nemlig meget langsomt for ingredienserne med at smelte. Rør forsigtigt i massen ind imellem.

Når massen er fuldstændig smeltet sammen og helt flydende uden klumper, tager du skålen op af vandbadet. Tør den grundigt af for vand i bunden. Hæld salven på glas/beholdere, og lad den afkøle HELT. Efter salven er afkølet, kan der sættes låg på. Sæt lille mærkat på med udløbsdato.

Vi har salven til at stå i skabet på badeværelset. Den må ikke stå i direkte sol. Sidste anvendelsesdato, er den først udløbs-dato på dine ingredienser. Ellers kan du vælge, kun at have det glas du bruger stående fremme, og stille resten af glassene med salve i køleskabet. Her vil den blive meget hård, og skal tages ud nok dagen før, du skal bruge den, hvor den får lov at stå i stuetemperatur. Men som udgangspunkt, har jeg mine salver - alle sammen - stående i skabet på badeværelset, godt beskyttet for sol og lys.

VIGTIGT: Alle de gryder, skeer, skåle m.m. du har brugt til fremstillingen, må du endelig ikke komme i opvaskemaskinen, før du har vasket dem af i hånden - i varmt vand og med opvaskemiddel. ALT er vildt fedtet, og du kan tilstoppe din opvaskemaskine, hvis du bare putter det i uden videre. Så frem med opvaskefad, opvaskebørste og rygende varmt vand og opvaskesæbe, og igang på gammeldags manér, INDEN du putter tingene i opvaskemaskinen.

NYT - NYT - NYT:

Hvis du absolut ikke gider have en salve, som lidt lever sit eget liv (bløde gryn når den står lidt køligt - også selvom disse "bløde gryn" bare varmes op mellem dine håndflader, så transformerer de sig til salve igen)  - så får du lige her en alternativ opskrift på en lækker, fed salve. Den er blot uden kokosolie (som faktisk indeholder rigtig mange gode/sunde stoffer).

Denne salve har jeg selv kreeret opskriften på, og indtil nu, "gryner" den ikke. 

Forøvrigt er det også denne salve, der har hjulpet min søn af med en vedvarende fodsvamp, og hans lille datter - Solskinspigen på nu 9 mdr. - har undgået rød numse, efter at hendes forældre nu udelukkende bruger denne salve til tullen.

Her er opskrift nr. 2.

200 ml. økologisk sheasmør

100 ml. økologisk kakaosmør

50 gr. økologisk bivoks

1 dl. koldpresset jomfru-olivenolie - selvfølgelig økologisk

50 ml. økologisk jojoba-olie

50 ml. økologisk mandelolie

Evt. æterisk økologisk duftolie (hvad jeg undgår, da jeg er meget allergisk overfor parfume-dufte - herunder også æteriske olier - og HUSK: INGEN æteriske duftolier i, hvis du skal bruge salven til baby og børn).

Fravælger du æterisk duftolie, dufter salven svagt af en blanding af honning/kakao. Meget skøn duft. Og det er jo slet ikke så slemt at dufte svagt af.

Fremgangsmåden er som Universalsalven. 

Denne salve er virkelig lækker, lækker og mega fed (hvad vi elsker her i huset🙂). Igen - den er dyr af fremstille - men den er så også helt igennem økologisk, lavet af gode olier. Uden farvestof, parabener, konservering eller andet hokus-pokus. Denne salve gør også din hud glad. Ja - den nærmest jubler.

Den kan bruges til hele kroppen, ansigtet, eksem, baby´s røde numse m.m.m.

OBS: Vælger du at tilsætte æterisk duftolie, må salven absolut IKKE anvendes på babyer.

Ja - så fik I lige 2 lækre opskrifter på total giftfrie og total økologiske skønne salver. Alle ingredienser kan købes/bestilles hjem i enhver velassorteret helsekost-butik. 

For begge salver gælder, at de er mest medgørlige ved stuetemperatur.

Rigtig god fornøjelse med at fremstille din egen økologiske salve.

Opskrift nr. 2. Her ser du Universalsalven i udgaven med kakaosmør. Den er lidt mere gylden en den med kokosolie. Igen - det er en salve rørt af ingredienser fra naturen, og ikke andet, så den bliver mere fast, hvis den står køligt, og mere blød hvis den står varmt.

Opskrift nr. 3 - Universalsalve

Ja - jeg eksperimenterer meget med hjemmelavede salver, så du får lige en 3. opskrift.Det er  den, der nu bruges til Solskinspigen på 9 mdr. Den er super til at holde røde smertefulde babynumser fra døren. OBS: Denne salve (opskrift nr. 3) er suveræn som læbebalsam. Lav et ekstra lille glas, som nu er din læbebalsam. Den har på rekordtid afhjulpet mine sviende røde læber, som jeg altid får, når der er lidt frost i luften. Også børn og babyer kan bruge den - SÅ lækker at bruge til værn mod kulden, så baby og børn ikke får de der røde "frostsprængte" kinder. Skån din baby mod den smertefulde kombi af sut, savl og kulde. Smør salven på baby´s kinder og området om munden samt hagen. Du vil blive elsket for det. Smiley.

Men HUSK: Bruger du salven til babyer og børn, må der IKKE tilsættes æteriske duftolier.

 

Her kommer opskrift nr. 3.

50 ml. sheasmør

50 ml. kakaosmør

200 ml. økologisk, koldpresset jomfru olivenolie (og her må du ikke gå på kompromis med kvaliteten)

50 gr. økologisk bivoks

2 tsk. økologisk mandelolie (tilsættes til sidst, når alle de andre ingredienser er smeltet og taget af komfuret).

VIGTIGT: Check sidste holdbarhedsdato på alle dine råvarer. Det er nemlig første udløbsdato, der afgør sidste anvendelsesdato for din salve.

Opskriften her rækker til ca. 3 glas af 155 ml.

Start med at lad bivoks smelte langsomt i vandbad. Vandet må endelig ikke bulderkoge, da det er vigtigt, at der ikke kommer så meget som een dråbe vand op i smeltekarret.

Når bivoks er smeltet, kommes de øvrige ingredienser i den smeltede bivoks, og det hele smeltes nu langsomt i vandbadet, med forsigtig omrøring ind imellem.

Når det hele er smeltet, tages karret op af vandbadet, og nu tilsættes mandelolien og evt. æterisk duftolie. Rør forsigtigt rundt.

Nu hældes den flydende salve op i ønskede beholdere. Her kan du evt. bruge rengjorte, tørre og afsprittede syltetøjsglas - ikke for dybe, da du jo lige skal kunne nå bunden af glasset med dine fingre. 

Lad salven afkøle langsomt under luftigt dække. Det er fristende bare at lægge et låg over, indtil det er afkølet, men der vil uværgeligt danne vanddampe, som så vil lande på cremen, og det går altså ikke. Jeg lægger gerne lige et rent viskestykke over den varme salve, så kan den stå luftigt og afkøle herunder.

Når salven er helt afkølet, kan du sætte låg på.

Den færdige salve opbevares blot ved almindelig stuetemperatur. 

Ja - her var så 3 opskrifter på lækre salver - hjemmelavede og økologiske.

Det er altså ret besværligt, at vi her i familien har hver sin favorit. Det er et rimeligt stort og lidt dyrt projekt at fremstille disse skønne salver, så for din egen skyld: Find en favorit, og hold dig til den. Så er det da kun een opskrift du skal forholde dig til. Smiley. Een ting er dog sikkert: her i huset købes aldrig mere cremer og salver. Alt hvad vi har, er hjemmelavet. Det gælder også tandpasta og deodorant.  Og dog - min mand VIL ikke bruge den hjemmelavede tandpasta - ja, han vil ikke en gang prøve den (stædig rad), så han bruger stadig købe-modellen. Smileyyy!

Held og lykke med at fremstille din helt egen hjemmelavede, økologiske universalsalve.

 

 

Opskrift nr. 4 - hjemmelavet salve

 

Ja - jeg eksperimenterer stadig med hjemmerrørte økologiske salver. Denne er nu den, som udelukkende bruges her i huset og som har en skøn konsistens. Vi bruger den til hele kroppen - også ansigtet. Yngste børnebørn har den også nu som hit nr. 1 mod røde babynumser, frostsprængte kinder m.m.. Den er ganske enkel også suveræn til fødderne  (de bliver bløde som smør) og lækker som massage-salve.

 

Her kommer opskriften:

1/2 liter økologisk mandelolie

3 dl. økologisk Extra Jomfru olivenolie (spar endelig ikke på kvaliteten her)

80 gr. bivoks.

Alle ingredienserne smeltes over vandbad ved MEGET svag varme. Det er MEGET vigtigt, at der på intet tidspunkt kommer vand/damp op i massen. Når det hele er smeltet, røres der stille og roligt i det. Derefter er det bare at hælde på glas eller anden beholder, og lad salven afkøle i en kølig vindueskarm. Når salven er HELT afkølet, kan der sættes låg på. Endelig ikke før den er kold. Ellers dannes der kondens, som jo er dampe = fugt/vand, og det er grobund for bakterier.

Salven er ikke billig at lave, men på den anden side, så ved man, at det man smører sin hud med er helt uden giftstoffer, farvestoffer, helt uden nogen form for kemikalier og helt igennem økologisk.

Denne opskrift giver en pænt stor portion. Jeg fik 3 små frostbøtter halvt-fyldt. Een til min mand, een til mig og een til 2 yngste børnebørn så de helt undgår røde numser og frostsprængte kinder. Min svigerdatter er lykkelig hver gang hun får en portion. Kan jeg godt forstå, for den er meget lækker. Vi opbevarer vores salve her i et skab på toilettet. Er vi på camping - hvor vi har den med i campingvognen, sættes den i køleskab på meget varme dage, da sådan en campingvogn kan blive meget varm på solrige sommerdage, og så vil den selvfølgelig blive mere flydende som alt andet creme og salve også vil blive.

Ingredienserne kan købes i en velassorteret helsekostforretning.

Held og lykke med at producere din egen giftfri salve.

 

Kommentarer

25.07.2022 11:37

Vibeke wissing

Hej Farmor.
Kan jeg bruge kokosolie neutral smag til cremer?
Venlig hilsen Vibeke

05.04.2022 18:28

Lene Lund

Hej farmor Hvad ville du anbefale jeg bruger til massageolier`?

23.04.2020 08:41

Ester Longsted/Made by Farmor

Hej Natasja. Tak for din kommentar. Jeg anbefaler salve nr. 4 og 5. Dem bruger vi udelukkende nu. Hilsen Ester Longsted

22.04.2020 11:32

Natasja

Hejsa :) Når jeg får taget mig sammen, vil jeg lave en af dine salver. Lyder og ser meget tiltalende ud. Tak fordi du deler dine opskrifter 😊

08.04.2019 11:39

Ester Longsted/Made by Farmor

Hej igen igen Elise Granum. Nu har jeg skrevet til din emailadresse privat via min mobiltelefon. Hilsen Ester

08.04.2019 10:58

Made-by-farmor/Ester Longsted

Hej igen Elise Granum. Sidder lige og vil skrive til din private email - men kan ikke komme på min email lige nu. Her kan jeg ikke skrive ret lang tekst. Prøver senere. Hilsen Ester

08.04.2019 10:27

Made-by-farmor/Ester Longsted

Hej Elise Granum. Jeg skriver lige til din email privat. Hilsen Ester

08.04.2019 09:57

Elise Granum

Hej Ester Kan man tilsætte en alkoholbaseret tinktur til salverne? Jeg vil gerne gurkemejerodsudtræk i. Eller skal jeg lave en olie, for at kunne tilføje det til dine opskrifter? <3 Elise

13.12.2018 08:39

Ester Longsted/Made by Farmor

Hej Lise. Tak for info. Ved godt at der nu fremstilles bæredygtig palmeolie fra plantager - uden at fælde regnskoven for at plante palmer. Venlig hilsen Ester Longsted

13.12.2018 08:04

Lise

Der findes økologisk og bæredygtig palmeolie, det er misvisende, at skrive at al palmeolie skader regnskoven. Forskere har i 2018 skrevet, at produktionen af palmeolie kræver mindre arialer end andre

02.05.2018 11:46

Sophie

Et spørgsmål : jeg forsøgte mig med 2 dele kakaosmør, 1 del kokosolie og en del Mandel olie, smeltet i vandbad og - hurtigt afkølet i koldt vandbad og det stivner ikke?!? Hvad gjorde jeg forkert?