Mums fra mit køkken - Rosengelé
OH - De skønne, skønne roser -
og alt det andet mit køkken må stå model til.
Jeg er rosen-freak - Jeg elsker roser
Jeg elsker rosen-gelé.
Jeg har udelukkende gamle historiske duftroser
- og hvilken mageløs duft -
Jeg laver rosengelé - og det smager fuldstændig som rosen dufter:
parfumeret og intens. Ren spiselig parfume på glas.
Jeg bruger kun Rose de Rescht og Henry Martin.
To gamle sorter som har de skønneste farver og den vildeste duft.
Rose de Rescht er dyb dyb pink-farvet
Henry Martin er dyb karmin-rød.
Du kan også bruge kronbladene af hybenroser, bare sørg for roserne er usprøjtede, gror steder uden stærk trafik og forurening, dufter godt og har en skøn farve. Hvis du ikke plukker i egen have, så sørg for at plukke dem der gror over "tissehøjde"😀. Jeg bruger udelukkende roser fra egen have og sprøjter ikke med giftige kemikalier, så jeg er godt garderet.
Der går vanvittigt mange rosenblade til 1 liter væske, og det gør stadig ondt at skulle støvsuge rosenbusken for blomster hver morgen - men det er prisen for at få rosen-gelé.
Den er lækker i pandekager, på ost og på brød.
Kan også bruges som topping på tykmælk eller skyr.
MUMS!!!
Nu skal der laves rosengelé:
Opskrift på verdens bedste rosengelé:
Brug KUN de friske blade - ikke knopper eller visne blade!
1 liter sammenpressede rosenblade (kronblade)
1 liter vand
1 økologisk citron
750 g. sukker (måske lidt mere - smag til)
Atamon (desværre nødvendigt for holdbarheden, hvis det ikke er i gelérings-pulveret)
Geleringspulver (husk det skal være til gelé - og læs på emballagen, om det er med eller uden konservering)
Du skal bruge:
1 sigte
1 klæde til at si saften
1 tragt
5-6 små gelé-glas
(god idè at have alle tingene rengjorte og klar til brug inden du går igang)
God fornøjelse med projekt rosen-gelé
Så er der sat 2 liter sammenpressede rosenblade over Her er der 2 l. rosenblade, og de er overhældt med 2 l. vand. Altså: 1 liter vand til 1 liter sammenpressede rosenblade (jeg bruger et litermål) - og jeg skal lige hilse at sige, at det er vildt alle de rosenblade der går til 1 liter. Lad dem simre under låg i 30 min. Disse er Henry Martin - og hele køkkenet dufter af roser. Lækkert.
Nu har rosenbladene simret i 30 min. Sæt sigten over en ren skål eller gryde og læg klædet udbredt ovenpå. Jeg bruger et stort kokke-viskestykke - det er dejligt, at det er stort, da saften, efter at det er dryppet af, skal vrides ud gennem klædet, og her smutter ingen blade ved siden af, fordi et kokke-viskestykke er så stort. Det farver vildt - men jeg vasker klædet efter hver gang. Det er stadig misfarvet - men rent, og det er det vigtigste. Nu hældes både blade og saft fra den varme gryde op i klædet og skal stå og dryppe af i en halv times tid. Resten skal du selv presse gennem klædet - det er i det sidste det meste af smagen gemmer sig. Pres til der næsten ikke er mere væde ved rosenbladene.
Vigtigt: ALT skal skoldes i kogt, varmt vand tilsat lidt atamon. Kog vandet i en gryde, tag den af varmen, hæld 1 tsk. atamon i vandet og dyb rengjorte glas og låg heri. Jeg bruger en meget lang pølsetang til at fiske glas og låg op af det varme vand efter skoldningen, stiller dem på hovedet, og lader dem stå der, medens jeg koger geléen.
Så skal der fyldes på glas. Her bruger jeg igen mit litermål, da det er svært at styre "hældningen" fra en gryde op i de små glas. Jeg hælder op i litermålet og bruger en tragt til påfyldningen. Du kan hælde med den ene hånd og holde tragten fri af glasset med den anden hånd = du undgår slask af fedtet, flydende gelé på dine glas. Fyld glasset helt op til randen, så der er mindst muligt luft, når du sætter låg på - meen - det må du først gøre når geléen er HELT afkølet.
Her er så min skønne rosengelé på glas og med sød etiket. Når jeg giver som gave, pakkes de som vist til venstre. Cellofanpose fra www.redoffice.dk. Etiket eget design og tryk. Den rose der mænger sig, er ikke egnet til rosengelé - den hedder Fairytail, og er en dejlig rose med svag duft - men er bedst som skøn busk i haven eller som buket.
Ester Longsted/Made by Farmor
Berit Olesen. Det kan du tro, du kan. Jeg sender på din email, da der ikke kan stå ret meget her. Venlig Hilsen Ester Longsted/Made by Farmor
Berit Olesen
Kan man få din opskrift på solstikgele?
Ester Longsted/Made by Farmor
Hej Sisse. Sukker kommes i ifølge tekst på melantin-pose. Melantin i den kogende saft, derefter sukker. Jeg smager selv til med sukker. Bruger nok lidt mere end de 750 gr. Venlig hilsen Ester Longsted
Sisse Frederiksen
Det ser lækkert ud. Hvornår putter du sukker i ?