Håndarbejde

02-02-2020

Lune smørbløde benvarmere af baby merino-uld. Strikket af diverse rester fra andre strikkeprojekter. Baby merino-uld er både dyrt og lækkert garn, så jeg smider ALDRIG brugbare rester ud. Her har diverse rester så udmyntet sig i et par benvarmere til Prins O 2 år og Prinsesse A på 3 år. Faktisk kan de bruges fra barnet er spæd. De er simpelthen super gode at have, når baby trænger til at få lunet benene, sidder i klapvogn lige overgangen forår/efterår, hvor det godt kan være lunt i vejret - men ikke varmt. Når barnet sidder i cykelstol, og ikke skal fryse benene o.s.v. Jeg strikkede dem til mine egne børn, da de var små - og ville simpelthen ikke kunne have undværet dem. Det var jo også dengang, hvor vi ikke sådan lige havde særligt effektiv varme i bilerne (ihvertfald ikke de gamle biler vi som unge lå og kørte rundt i - smiley) - da var disse benvarmere altså uundværlige, når de små skulle ud i autostolen i en ret kold bil. OBS: de er altså også gode som pulsvarmere til de voksne - så str. 2-4 år holder ikke helt. Nok nærmest str. 0-100 år, da de har multifunktion.
Benvarmerne til højre er strikket af flere forskellige tykkelse baby merino-uld. Derfor virker de bredere nogle steder end andre - men det ses slet ikke, når først barnet får dem på.
Her kommer opskriften:
Slå 60 masker op på strømpepinde nr. 3. Strik rib over 2 ret og 2 vrang til ønsket længde. Mine her er 25 lange. Når ønsket længde er nået, så lukkes løst af. Til aflukning af strikketøjet har jeg brugt pind nr. 6,5.
Strik een magen til. Hæft alle ender - og du har et par lækre benvarmere til børn/et par pulsvarmere til voksne.
Da det er min egen opskrift - så må du dele den, alt det du vil.

24-01-2020

Vesten her er til vores Prinsesse A. Hun er kun 3 år - men en meget lang pige.
Den er strikket i det smørbløde Baby Merino-uld fra Drops og det er handlet hos www.justonemorerow.dk. Det er en dansk butik, mener de holder til i nordjylland. Kan varmt anbefale at købe garn oneline her. Super service og hurtig levering.
Til denne vest er næsten gået 4 nøgler. Løbelængden pr. nøgle garn er 175 meter. Det er vigtigt lige at checke løbelængden på det garn du bruger, hvis du skulle vælge et andet garn end dette, da løbelængden er afgørende for, hvor mange nøgler garn du skal bruge. Beklager de meget slørede fotos og dårligt visende farve - farven er ikke rigtig gl.rosa men nærmest en mellemting mellem lys gl.rosa og meget lys lavendel. Mønsteret er bare selvkomponeret med forskellige ret og vrang masker. Rundt om hjertet - som er strikket ret på vrangsiden og vrang på retsiden - på glat baggrund af retstrik, så det fremstår lidt tydeligere. Synes så ikke lige det lille hjerte var tydeligt nok, så jeg hæklede lige en række stangmasker og syede rundt om hjertet. Derudover er der rudemønster - 10 ret, 10 vrang over 10 pinde. Hjertet er placeret midt på ryggen (det var så lige en fejl - det skulle have været på forstykket, men sådan kan det jo gå, når man ikke tænker sig om. Smiley). På forstykket har jeg sørget for samme antal "ruder" i mønsteret, så det er pænt ens i sammensyningen. Derudover har jeg midt på strikket en stor "rude" af perlestrik over 2 ret, 2 vrang over 2 pinde, inden der skiftes til ret over vrang og vrang over ret - igen over 2 pinde. Selve "ruden" med perlestrikningen er over de midterste 44 masker. Bærestykket har jeg strikket ren ret over ret, ligesom der på pullen er lavet "bælter" af ret over ret på alle pinde i ca. 5 cm. bredde. Men her får du frit slav til at finde på nogle nemme mønstre i ret og vrang - eller hvis du er dreven udi mønsterstrik - så er det jo også en mulighed.
Her kommer opskriften: (hvor du så selv lige komponerer et mønster, eller lader inspirerer af mit).
Bagstykke:
Slå 80 masker op på pinde nr. 3 og strik rib over ønsket bredde. Jeg har ca. 4-5 cm. på denne. Strik nu ønskede mønster til ønsket længde. Denne vest her er 43 cm. fra rib til ærmegab - for som beskrevet, så er mit 3-årige barnebarn her en meget lang pige. Nu lukkes der for 8 masker i hver side = ærmegab. Strik til arbejdet måler 14 cm. fra ærmegab. Strik nu mod midten og sæt de midterste 24 masker på en hjælpepind = halshul bag. Du har nu 20 masker på pinden.
Strik nu den ene side færdig: Luk til skulder for de første 10 masker. Strik pinden ud mod maskerne på hjælpepinden. Vend strikketøjet og strik pinden ud. Vend atter strikketøjet og luk de sidste 10 masker af. Dette er den ene skulder. Den anden side strikkes magen til - hvor du starter udefra ærmegab og strikker ind mod halsen, hvor du så lukker de første 10 masker af. Strikker pinden ud ind mod maskerne på hjælpepind. Vender og strikker 1 pind. Vender og lukker de sidste 10 masker af.
Forstykket:
Slå 80 masker op på pinde nr. 3 og strik nøjagtig som bagstykket. Når der er lukket af til ærmegab = 8 masker i hver side, strikkes til arbejdet måler 9 cm. Nu sættes de midterste 16 masker på en hjælpepind = halshul foran, og hver side strikkes nu færdig hver for sig. Du har stadig garnet siddende på pinden efter de 16 masker er sat på hjælpepind. Vend strikketøjet og luk nu for 2 masker mod halshullet. Strik pinden ud, vend og strik atter ind mod halshullet. Vend strikketøjet og luk nu 1 maske mere af. Strik pinden ud. Vend og strik atter ind mod halshullet. Vend strikketøjet igen og luk atter en maske af. Strik pinden ud. Du har nu 20 masker på pinden. Nu strikkes til arbejdet måler 14 cm og der lukkes af for skulder med start fra skulder med 10 masker, strik pinden ud mod halshullet. Vend strikketøjet, strik pinden ud, vend atter strikke tøjet og luk de resterende 10 masker. Den anden side strikkes ligeså - husk at starte med at strikke en pind udefra ærmegab ind mod halshullet, hvor du derefter vender strikketøjet og starter din lukning mod halshullet som beskrevet ved den anden side, du lige har strikket færdig. Når du har strikket halshullet færdig, lukkes af som på den anden skulder. Hæft ikke ender endnu, de kan bruges til sammensyning. Vend strikketøjet ret mod ret, og sy skuldersømmene sammen. Sy sidesømmene sammen - og pas det sammen, hvis du har valgt at strikke mønster, så der er en pæn sammensyning af mønster i siderne. Vend retten udad på vesten. Mine ærmegab blev ikke så pæne. Det var faktisk for at undgå opsamling af masker til strikning af pæn afslutning ved ærmegab, at jeg valgte at strikke bærestykket i ren ret. Men den gik altså ikke. Det blev slet ikke pænt. Øv - opsamling af masker er absolut ikke min spidskompetance - men jeg var altså nødt til at samle masker op i ærmegabene og strikke rib over 2 ret og 2 vrang. Jeg samlede 80 masker op på strømpepinde nr. 3 og strikkede ca. 2 cm. rib. Lukkede løst af med pind nr. 6,5.
Halshullet: på strømpepinde nr. 3 samles 105 masker op incl. dem der sidder på dine hjælpepinde. Strik ren ret, så rillerne vender ind mod vrangsiden. Det er nemlig rillerne, der gør, at halskanten ruller ud mod forsiden. Du kan selvfølgelig også vælge at strikke ribkant for oven. Strik 2 cm og luk løst af. Jeg brugte igen pind nr. 6,5 til at lukke af med, og skulle hele tiden holde øje med, at jeg virkelig lukkede løst af. Det er så ærgerligt at gøre lukningen for stram, så barnet ikke kan få sit hoved igennem. Her skal altså lukkes meget løst af. Løsere end ved ærmegabet.
Så mangler bare at hæfte enderne. Vesten her til Prinsesse A er dejlig lang, så den kan også bruges bare over et par leggind og en matchende t-shirt. Hellere lidt for lang end lidt for kort.
Opskriften her er min helt egen - og du må dele den, lige så meget du vil. God strikkelyst.


24-01-2020

Skønneste, blødeste og mest lune vest i den smukkeste petroleumsgrønne farve til Prins O på lidt over 2 år. Svært at fotografere, så farven kommer til sin ret, men nederste foto til højre rammer nok farven bedst. Vesten er strikket i rib med 2 ret og 2 vrang. Den ser meget smal ud - men trylle trylle - den gi´r sig jo helt vildt i vidden grundet ribstrikningen. Jeg har strikket vesten lang, for vores lille prins her er altså en MEGET lang dreng. Meen - OK, den går godt ned om rumpen, så han kan passe den en rum tid endnu. Smiley.
Det lækre Baby merino uld-garn er købt hos www.justonemorerow.dk, og lige farven her hedder på deres hjemmeside "Nordsø". Kan absolut anbefales at handle garn her.
Her kommer opskriften. Jeg brugte 3 nøgler til denne vest, som nok er str. 3 år, da den er lidt lang.
Ryggen. (Starter altid med at strikke rygstykket, for så kan jeg bedre beregne, hvornår halshullet skal starte på forstykket. Jeg strikker jo uden mønster. Kan simpelthen ikke dechifrere en strikkeopskrift. Smiley)
Slå 80 masker op på pinde nr. 3. Strik rib over 2 x 2 masker (2 vrang, 2 ret). Dog strikkes de første og de sidste 10 masker ren ret over ret. Det er det, der gør, at vesten får den ret søde bue både foran og bagpå, og det er også, det der gør, at man får en pæn kant i ærmegabet UDEN at skulle samle masker op os strikke rib. Men det er helt op til dig at droppe retstrikningen i siderne, og så bare strikke rib hele pinden ud, men så er du også nød til at samle masker op i ærmegabet og så strikke en pæn afslutning. Strik til ønsket længde (Uha - min her er altså 38 cm. fra start til ærmegab, nen den er ikke for lang til Prins O - går blot godt ned om rumpem). Luk nu 5 masker i hver side = ærmegab. Fortsæt til arbejdet måler 17 cm fra ærmegab, og husk fortsat at strikke de 5 første masker og de 5 sidste masker ret over ret. Strik indtil der er 22 masker på midten af strikketøjet = midt halshul. Sæt nu de 22 masker på hjælpepind, og lad dem hvile. Nu strikkes hver skulder for sig. Du har stadig garnet hængende på pinden du strikkede ind til begyndelsen af de 22 midterste masker, som nu sidder på hjælpepind. Vend strikketøjet og luk 1 maske af i halshullet. Fortsæt pinden ud mod ærmegab. Vend igen strikketøjet og strik ind mod halshullet. Vend atter, luk igen 1 maske af i halshullet og strik pinden færdig. Nu har du 22 masker på pinden. Vend igen strikketøjet og luk nu de første 11 masker af. Strik pinden ud mod halshullet, vend og strik een pind. Vend igen strikketøjet og luk de sidste 11 masker af. Nu er den ene side færdig op til skulder. Nu strikkes ærmegab nr. 2. Vend dit strikketøj så du starter med at strikke udefra ærmegab og ind mod de 22 masker på hjælpepind. Vend strikketøjet og gentag nøjagtigt fra den første halvdel, du lige har strikket. Når der skal lukkes af til skulder, så startes der med at lukke 11 masker udefra ærmegab.
Bryd garnet. Nu er bagstykket færdig.
Forstykke.
Strikkes nøjagtig som bagstykke - men efter der er lukket af til ærmegab i begge sider, strikkes til arbejdet måler 12 cm. Nu sættes de midterste 20 masker på hjælpepind og hver side strikkes hver for sig - nu lukkes der bare mod halshullet 1 maske ad gangen af 3 gange (altså ikke samtidig). Du har nu 22 masker på pinden. Strik til arbejdet måler 17 cm. fra ærmegabet og luk for skulder som på bagstykket med 2 x 11 masker, hvor de første 11 masker lukkes fra ærmegab.
Anden side af forstykket strikkes ligedan.
Bryd garnet og sy skuldersømmene sammen ret mod ret. Vent med at hæfte ender - de kan bruges til sammensyning. Nu syes side sømmene sammen. Vend retten ud på strikke tøjet. Nu samles der ca. 100 masker op i halsen på strømpepinde nr. 3 (incl. de masker som sidder på hjælpepinde foran og bagpå). Strik nu ren ret, så rillerne sidder på vrangsiden - det er nemlig dem, der gør, at halskanten ruller udad på forsiden. Strik ca. 1,5 cm og luk meget løst af. Jeg brugte pind nr. 6,5 til at lukke halshullet af med - og stadig skulle jeg hele tiden sørge for, ikke at stramme maskerne for meget. Bare så ærgerligt at skulle pille op, fordi der er lukket så stramt af, at barnets hoved ikke kan komme igennem. Hæft enderne.
Nu er vesten færdig. OBS: da opskriften er mit helt eget påfund - så må du dele den, alt det du vil.

10-01-2020

Prins O på 2 år er vokset helt ud af de uldne veste jeg strikkede til ham for nok 1,5 år siden - så nu er der lune sager på vej til prinsen - og med garanti lange nok. Prins O er kun 2 år - men en meget lang dreng, så derfor har jeg strikket disse veste rigeligt lange - og dog - når han får dem på, så strækker de sig automatisk ud i pullen, som lige her på foto ser mega lange og ret meget i slim-facon. Smiley - det er de altså ikke.
Her får du opskriften, ganske gratis. Og du må dele den alt det du vil. Jeg kan ikke læse (altså forstå) en strikkeopskrift, så dette er min helt egen fortegnelse af en vest. Den er strikket i Baby merino uld fra Superbrugsen. Der er desværre ikke så mange farver at vælge imellem. Det er som om, at fordi garnet er af typen Baby merino uld - ja så skal farverne altså matche ordet Baby, for det fås faktisk kun i babyfarver og så lige den grå her. Det var lige her OK, for garnet var på tilbud - men ønsket var fra Prins O´s mor dusede jordfarver og petroleumsgrøn. Det blev det så ikke lige denne gang (men men - jeg er allerede igang med en petroleumsgrøn, og stadig i Baby merino uld. Den får du af se - samt opskrift - når den er færdig. Her er opskriften på disse 2 varme veste: Jeg har undladt knaplukning øverst på forstykket, da lige min lille Prins O her, putter ALT i munden - og med garanti ville kunne bide de der knapper af - og uha uha - det kan jo være farligt at få såsdanne knapper i halsen, så lige her er det No Go med knapper. Sagt af en farmor, der har fået af vide af ældste barnebarn at "farmor - du er SÅ klog. Du ved ALT det, der er farligt". Hun har s.. helt ret. Det lyder altid fra mig: pas på, det er farligt. Det må du ikke, det er farligt. Pas nu på du ikke falder og slå hovedet, det er farligt o.s.v. Skær eller mos maden godt ud, så han/hun ikke bliver kvalt.Smiley. Og dog - jeg har været udsat for at min yngste søn var ved at blive kvalt som 1 årig i et blad han fandt på græsset i haven. Glemmer ALDRIG da min mand kom ind med et barn vendt på hovedet, og helt blå i ansigtet. Har også været udsat for et barnebarn - også som et-årig slugte et batteri fra en fjernbetjening. Han blev hasteopereret på sygehuset. Her var det hans storesøster på bare 3 år, der kunne fortælle, at lillebror havde slugt et batteri. Så ja - der er en god grund til, at jeg er blevet hende den kloge farmor, der ved ALT, som er farligt. Nok om alt det farlige - her får du opskriften:

Garnforbrud 3 nøgler New Bimbo Baby merino uld fra Superbrugsen. Løbelængden er 158 m (vigtigt du checker løbelængden, da den kan afgøre, om du skal købe 3 eller flere nøgler garn).

Slå 140 masker op på rundpind nr. 4. Strik rib over 2 ret og 2 vrang til ønsket længde til ærmegab. Jeg har 35 cm, for prinsen her er en meget lang dreng.
Strik nu 60 masker. Luk for 10 masker (ærmegab). Strik igen 60 masker, og luk igen for 10 masker (det andet ærmegab).Fortsæt i rib med 2 vrang og 2 ret.
Del nu arbejdet i 2 - og start med ryggen:
Fortsæt til der er 13 cm. fra ærmegab. Sæt nu de midterste 20 masker på en hjælpepind. Strik yderligere en række på skulderen og luk så af. Det samme ved den anden skulder.
Forstykke:
Strik til arbejdet måler 8 cm. fra ærmegab. Sæt de midterste 16 masker på hjælpepind, og strik hver side for sig.
Start udefra mod ærmegab og strik ind mod halsen. Luk nu 1 maske i halshullet markeret med de og luk løst af. Det andet ærmegab ligedan.
Hals:
Halsribben strikkes på strømpepinde nr. 3.
Du skal nu bruge de masker, som sidder på hjælpepinde både på for- og bagstykke. Start med at samle masker i forlængelse af dem der sidder på hjælpepinden hals-bag. Når du når til næste hjælpepind, bruger du de masker også. Fortsæt opsamlingen af masker op langs den anden side mod bag. Strik nu rib over samme antal rækker som ved ærmegab og luk MEGET løst af.
TIPS: Jeg er absolut ikke god til at samle pænt op i de der halshuller til rib. Jeg samler nok lidt rigeligt op, for at der ikke skal blive grimme "huller" ved ribben. Allerede ved første række, strikker jeg bare 2 sammen, når jeg synes der er lidt rigeligt masker til en pæn runding. Lige på disse 2 veste er resultatet ikke det bedste - meeen ok.
Så mangler der bare at blive hæftet ender.
Nu er der ihvertfald herfra veste til familiens yngste. Ved de vil blive vel modtaget - og lige dette garn her kan maskinvaskes - selvom det er uld - bare IKKE tørretumbles, og der må IKKE bruges skyllemiddel. Det er da nemt, når den nu havner i en travl børnefamilie, hvor det er et must, at tøjet kan puttes i vaskemaskine. Smiley. Held og lykke med projektet.

04-01-2020

Gammel strikkeopskrift på skønne lune futter til baby. Opskriften er simpelthen gået i arv i min familie. Du finder opskriften sådan:
Gå til siden "Blog" via menu-bjælken øverst på siden. Scroll nederst på siden og tryk på "Oversigt". Find datoen 14.03.2016 med teksten Baby-futter i Merino-uld. Der er 3 overskrifter lydende denne tekst. Marker på sidste overskrift Baby-futter i Merino-uld. Her finder du opskriften. Rigtig god fornøjelse med at kreere verdens sødeste futter med perfekt pasform til baby - og undskyld den snørklede måde at finde opskriften på. Til gengæld er opskriften gratis, og du må dele den alt det du vil. Smiley