Håndarbejde

19-01-2019

Havde så mange rester af økologisk tyk blød bomuldsgarn, og de blev så lige brugt her til 3 grydelapper. Når jeg bruger SÅ mange forskellige rester, så bliver der vanvittigt mange ender at hæfte - og det bliver altså noget værre vulkeri ude i kanten af grydelappen med alle de hæftninger. Jeg har fundet løsningen - og IKKE fordi det er nemmere end at hæfte alle de ender, for det tager faktisk mere tid. Jeg binder frynser af alle enderne!!! Smiley. Små fine frynser, der så lige efter binding er friseret igennem med synål, og til sidst klippet lige af i længden, så de virkelig ligger fint som en række frynser. På den lilla karklud har jeg kun ét farveskift, så der har jeg så lige bundet frynser i den brede lyse stribe på hveranden strikket række, for at der ikke kun var 2 frynser med langt mellemrum. Målene på disse karklude er ca. 25 x 25 cm.
Her får du lige opskriften:
Jeg har brugt smørblødt tykt økologisk bomuldsgarn 8/8.
Slå 50 masker op på pinde nr. 3 og strik 10 rækker ren ret. Nu strikkes på hver pind de 4 første masker og de 4 sidste masker ret (over hele karkluden længde - altså på alle pinde). Dette danner en fin kant af retstrikning hele karkluden rundt. Efter 4 ret har jeg strikket på den ene karklud rudemønster med 2 ret og 2 vrang over 2 pinde - derefter skiftes så 2 ret over 2 vrang - ligeledes over 2 pinde. Slut alle pinde af med 4 ret. Den sorte karklud er perlestrik med en ret og en vrang, hvor næste pind så er en ret over vrang og en vrang over en ret og så fremdeles. Når karkluden kun lige mangler de 10 pinde ret til sidst i at være kvadratisk, så strikkes de 10 pinde ret, og der lukkes af. Når du strikker af reste-garner, og vil binde frynser i stedet for at hæfte enderne, så husk at få ALLE farveskift i samme side.
Mine 3 karklude her er lige foldet fint og bundet med groft hørgarn, for selvom der er bundet frynser istedet for at hæfte, så er de altså fine at give som gave - og det er lige hvad disse skal.

16-01-2019

Har nu strikket adskillige sweatere i baby merino til yngste børnebørn. Denne startede jeg på sidste år - og den var tiltænkt Prins 0 - men sørme om den lille fyr så ikke går hen og får uld-allergi, så nu får hans storesøster - Prinsesse A på 2 år - den, selvom hun i forvejen har een magen til i støvet rosa. Men hvad - lune sweatere i baby merino uld kan man næsten ikke få for mange af. Nu må jeg så finde et varmt alternativ til Prins O - og det SKAL være af rent naturgarn. Ikke syntetisk. Har lidt tyk blød bambusgarn i tankerne, men ved ikke om det er varmt nok som alternativ til uld. Vi får se, hvad jeg ender op med. Nu fik jeg denne færdig, og her får du min selvkomponerede strikkeopskrift.

Smørblød baby merino uld sweater str. ca. 3 år.
Strikket på pinde nr. 3.
OH - kan altså ikke lige huske hvor mange nøgler garn jeg brugte, og glemte helt at veje den, inden jeg afleverede den, men jeg vil tro 7/8 nøgler.

Slå 140 masker op på rundpind og strik dobbelt rib (2 ret, 2 vrang) i ønsket længde. (Jeg har ca. 5 cm.). Nu påbegyndes mønster - rudemønster 2 ret, 2 vrang, med 2 ret over 2 ret og 2 vrang over 2 vrang over 2 pinde, derefter 2 vrang over 2 ret og 2 ret over de 2 vrang - ligeledes over 2 pinde. Skift igen til ret over vrang og vrang over ret og så fremdeles = rudemønster. Strik til arbejdet har ønsket længde til, hvor ærmegabet skal begynde. Nu deles arbejdet i 2 med 70 masker på hver side.

Bagstykke: Luk 3 masker af ved hvert ærmebag. Du har nu 64 masker på pinden. Fortsæt nu rudemønster til du har ønsket længde på ærmegabet (jeg har 15 cm). Tag de midterste 22 masker på en hjælpepind (halsudskæring nakken) og luk de resterende 21 masker af i hver side til skulder.

Forstykke: Luk 3 masker af i hver side til ærmegab og fortsæt rudemønster til arbejdet måler 11 cm. Nu sættes de midterste 14 masker på hjælpepind (halsudskæring for), og hver side strikkes for sig, hvor der mod halsen i hver side lukkes for: 2 - 1 - 1. Strik nu lige op til hver halsside måler 15 cm. fra ærmegab. Luk de resterende 21 masker af i hver side af halshullet.

Ærmer: Slå 40 masker op på pinde nr. 3 og strik rib i ønsket længde (jeg strikker den altid rigeligt lang. Så kan den bukkes op, og så bukkes ned igen efterhånden som barnet vokser = så vokser de ikke så hurtigt ud af den med for korte ærmer til følge. Smiley). Efter rib startes udtagning i hver side jævnt fordelt over hele arbejdets længde. Du skal fordele dine udtagninger i hver side, så du ender med 66 masker. D.v.s. du skal fordele 8 udtagninger i hver side over hele ærmelængden. Jeg strikker altid ærmelængden samme længde som pullen har fra rib til ærmegab, men det kan man jo selv regulere som man vil - bare du sørger for at tage 8 udtagninger i hver side rimeligt jævnt fordelt i hver side af hele ærmets længde. Når ærmet har ønsket længde skal du ende med 66 masker på pinden. Luk af.
Strik det andet ærme magen til og luk af.

Montering:
Sy skuldersømmen sammen på pullen.
Sy ærmerne sammen.
Put ærmet ind i ærmehullet på pullen, så pul og ærme har retside mod retside og sy ærmet på. Her er det godt lige at markere midten på øverste del af ærmet, så det kommer spot on på skuldersømmen. Sy det andet ærme på også. Hæft nu alle løse ender på sweateren.

Halskant: Her bruges strømpepinde nr. 3 - og strikkes rib over 2 ret og 2 vrang. Du har jo maskerne klar på hjælpepinde både for og bag. Op langs siden af halshullet samler du nu også masker op. Her skal du være påpasselig med ikke at tage for mange masker op, så halskanten kommer til at vulke - og selvfølgelig heller ikke for lidt. Jeg fifler mig frem - og har jeg fået for mange op (måske for at undgå "huller" i optagningen), så strikker jeg bare 2 m sammen, hvor jeg synes, der er taget for mange op. Det ses ikke - og jeg undgår fuldstændig de her åbne "huller" ved optagningen. Strik 2 cm. rib og luk meget løst af. Her har jeg lukket af på pind nr. 6,5, da jeg er slem til at få lukket for stramt af. Et lille fif: Jeg prøver lige halshullet på mig selv. Kan jeg få hovedet igennem uden problemer - ja, så kan Prinsesse A også. Dette halshul blev ihvertfald helt perfekt.
På denne lyseblå sag, har jeg yderligere lige hæklet musetakker ved alle ribkanter samt lige syet lille prinsessekrone på ved ærmet ved skulderen - men det kan jo udelades.
Prinsesse A er en laaang pige på 2 år, og blusen her kan hun sagtens passe til hun er 3 år/4 år. Den går dejligt ned om rumpen, og ærmerne er rigeligt lange, til at hun kan vokse i den. Den må altså godt lige kunne bruges mere end een sæson, da det her smørbløde baby merino uld er pebret prismæssigt - men helt og aldeles vildt lækkert.