Sidste færge er sejlet og købmanden har lukket!

Ja - det er en ø-ret, der florerer hos os, hvis der ikke lige er købt ind til den varme mad.

Har lige været til "impulsiv" fælles-spisning, hvor vi var 9 mennesker der pludselig fandt ud af, at vi lige så godt kunne spise sammen, nu da klokken var blevet 19.00 og vi alle var meget sultne. Vi fandt forskelligt i 5 forskellige køleskabe, og her får I opskriften på sund, sjov aftensmad, som aldrig vil smage ens fra gang til gang, da ingredienserne jo afhænger af, hvad der tilfældigt er i køleskabet.

Fik ikke lige taget billede af retten her, men jeg sætter et på, næste gang menuen står på "Sidste færge er sejlet og købmanden har lukket". Indtil da, må I lige nøjes med et billede af vores færge. Smiley!

Her er opskriften:

Et must er:

enten lidt fløde (vi havde kun en slat piskefløde, så det brugte vi, men du kan bruge kaffefløde også), creme fraice, tykmælk, youghurt eller andet surmælksprodukt (dog ikke kærnemælk) uden tilsat sukker eller frugt.

Spinat, grønkål, rosenkål, spidskål eller andet grøn kål. Har du ingen kål, så brug peberfrugter, tomater eller andet. Bare der er grøntsager i for sundhedens skyld.

Bacon (enten i skiver eller tern) eller andet salt kød. Kan også bruge saltkød-pålæg. Har du en rest frikadelle eller bøf, kan det også bruges. Også spegepølse skåret i mindre firkanter kan bruges.

Ovenstående er grundelementer i retten - resten er helt op til dig, og hvad dit køleskab lige indeholder.

Vi brugte:

Hakket løg

Lidt olivenolie

Lidt frikadellefars

Ost (emmentaler eller andre osterester)

Krydderier efter eget valg.

Start med at sætte enten løse ris, spaghetti eller skruer over at koge. Så passer det med, at de er færdige, når hovedretten er kogt færdig.

Så skal bacon og løg svitses i en stor gryde. Når det er svitset, kommes evt. hakket kød/pålægsrester i og svitses til det er gyldenbrunt. Det hakkede kød/pålægsrester eller hvad du lige har, svitser simpelthen i fedtet fra bacon, som jo er det første man kommer i, sammen med løgene.

Når kødet er svitset, tilsættes dit hakkede kål og derefter dit surmælksprodukt. Bruger du creme fraise eller youghurt, skal du vente med at komme det i til sidst, da det godt kan klumpe ved kogning. Vi lod kålen simre lidt i vores lille rest piskefløde og olivenolie. Efter ca. 15 min.´s simring med kål, kommer du resten af dine surmælksprodukter i (har du en rest af forskellige surmælkeprodukter, så kommer du bare det i - det betyder ikke noget, at det er forskellige surmælksprodukter, der blandes i). Nu skal du krydrer med lige hvad du kan lide og hvad du har. Vi brugte, hvad vi lige havde: forskellige tørrede krydderurter, salt, peber og lidt tabasco (retten hedder jo "sidste færge er sejlet og købmanden har lukket",) så det var, hvad vi havde at gøre godt med.

Nu skulle dine ris, spaghetti, skruer - eller hvad du lige havde - være kogt.

Vandet sies fra, og det kommes op i gryden med kål m.m.

Rør/vend godt rundt. Er retten lidt tynd, så kom flere spaghetti m.m. op i, indtil det har en lidt "fast" konsistens. Den færdige ret skal være cremet i konsistensen og er den for vandet, puttes mere spaghetti, skruer - eller hvad du nu har kogt - i. 

Riv dine osterester fint og lad det stå i en skål, så folk selv kan drysse ønskede mængde på.

Een i forsamlingen havde et mandolinjern - så han fabrikerede det flotteste revne emmentaler-ost jeg nogen sinde har set. (Sådan eet mandolinjern vil jeg ønske mig).

Ja - så er der serveret: "sidste færge er sejlet og købmanden har lukket". Tilbehør fintrevet oste-drys og evt. ketchup.

Det smagte himmelsk, og vi var 9 mennesker, der blev mætte + værten havde en stor portion til næste dag.

Altså - vi var jo rundt i 5 forskellige huse og rydde køleskabe for brugbare ingredienser, og eet sted stod der en mega flaske champagne - uåbnet. Og det var da synd, så vi garnerede lige retten ved at drikke skøn champagne til.

Vi var som sagt 9 mennesker og vi brugte:

2 løg

500 gr. hk. grisekød (alt andet kan også bruges)

1 ps. frossen spinat

1 ps. spaghetti

1 slat piskefløde

1/4 liter creime fraice

1 kop tykmælk

3 pk. bacon i skiver (som vi bare klippede i mindre strimler)

5 dråber tabasco

salt og peber samt hvad der lige var af tørrede krydderurter

Lidt olivenolie

Emmentaler ost til at drysse ovenpå

Mad til 9 mennesker - og ALLE blev mætte.

God fornøjelse med at lave "sidste færge er sejlet og købmanden har lukket".

Alternativt kan den kaldes "tøm køleskabet", hvis man ikke lige er afhængig af, om der kommer flere færger. Cool

Ihvertfald Velbekomme - det er en herlig ret.