17-10-2021

Æbleciderfabrikation på Avernakø, visioner og egne fremtidstanker om den tredie alder.

Æbleciderfabrikation på Avernakø, visioner og egne fremtidstanker om den tredie alder. Var lige inviteret over til naboen, som skulle moste æbler til sin cider-produktion. Her kommer nemlig Kirkeby Cider til at have til huse på Avernakø, når produktionen rigtigt kommer igang. Lige nu er de stadig i opstart-fasen. Jeg moster jo selv alle mine æbler, og var interesseret i naboens moste-udstyr. Han har STOR kværn, som kan tage en kasse æbler ad gangen. Den misunder jeg ham Jeg står stadig med min over 30 år gamle foodprosessor, som troligt over mange år, har hakket flere tons æbler (og den kører stadig) - men altså: Naboens store gulvkværn, DEN ville jeg gerne eje. Naboen har en vacuum-presse. Møg smart anordning, hvor pulpen (den hakkede æblemasse) presses for saft via vandtryk fra en stor mempbran. Jeg står med en gedigen sag - en trykpresse, hvor det er MIG der sørger for tryk/pres via en donkraft, som trykker med 2-3 ton. Det er en mega effektiv metode - men fysisk er det hårdt. Var jeg yngre, ville jeg ikke på noget tidspunkt være i tvivl om, at det var naboens mosteri-udstyr, jeg skulle investere i. Ydermere er jeg selv en ældre model, som ikke helt ved, hvor mange år endnu, jeg/vi kan holde vores skønne landejendom i tip-top stand, og skal finde anden bo-form - stadig på vores lille skønne ø, men med mindre vedligehold og - desværre - uden mine mange skønne æbletræer. Så på sigt ville det være skørt at investere i nyt mosteri-udstyr. Det må nye og yngre kræfter så gøre - forudsat da, at de kommende ejere af vores ø-idyl vil fortsætte produktionen af æblemost. Jeg elsker helt vildt de flydende vitaminbomber på flaske, så jeg fortsætter mit mosteri på mit tunge udstyr, så længe det er os, der regerer på matriklen. Et gode (nej 2): det giver gode muller, og den æblemost er altså uovertruffen. Nu fik jeg set naboens opstart af lille familie virksomhed med fabrikation af æblecider, og dens udvikling glæder jeg mig da til at følge. Fik da lige en flaske æblecider med hjem fra sidste sommers produktion. Den glæder jeg mig til at smage. Piiift: Har talt med andre øboere om, at der snart kan laves en Gourmet-rute på Avernakø/Korshavn, startende på Avernakø Havne Café. Næste stop bliver så øens forhåbentligt kommende bryghus med servering af eget øl og hjemmebag. Turen fortsætter så til Avernakø Købmandshandel, hvor udvalget er stort og betjeningen i top. Lige skråt overfor købmanden ligger Avernakø Landhotel. Her kan nydes både mad, kaffe, kage og hjemmelavet is m.m.. Lille tur videre ud af Hovedvejen mod Munke, hvor Avernakø Gårdbutik har til huse. Her kan handles lamme-/okse- og grisekød af egen avl, Skarø is m.m. - og yderligere kan man sidde i deres dejlige have og nyde perlende Rosé vin (eller hvid-/rødvin), og på sigt også en lækker frokostanretning. Er i gået helt træt her på Avernakø/Korshavns Gourmet-rute, så har Avernakø Gårdbutik altså den skønneste lejlighed MED HAVUDSIGT I kan leje Jer ind på, hvis den altså ikke er udlejet. Skulle den være optaget - så fortvivl ikke. I går videre ud over drejet mod Korshavn. Næsten ude i enden af Korshavn, da bliver der nemlig produceret vin, og på sigt kommer det vel også i handlen - eller måske kommer der spot på Korshavn, hvor man lige kan nyde endnu en lille forfriskning. Fortsætter I så helt ud til Revkrogen - så er her primitiv campingplads, hvor I kan hvile ud efter strabadserne på Avernakø/Korshavns Gourmet-rute. Det kræver så lige I har et telt med i rygsækken. Smiley. Altså denne Gourmet-rute findes ikke endnu, men hvis alle de dejlige tiltag med mad og drikkelse bliver fuldført, jamen så er den Gourmet-rute altså en realitet. Du vil simpelthen kunne spise og drikke dig gennem Avernakø/Korshavn på een dag. Meeen - nu skal øens bryghus lige have alle tilladelserne i hus, Kirkeby Cider lige have fundet frem til den rette gæringsproces for den perfekte æblecider, vin-entusiasterne lære at fremstille de perfekte dråber, og Avernakø Gårdbutik have alt i orden til at åbne den frokostcafé op, som der er planer om - jamen!!! - så er Avernakø/Korshavns Gourmet-rute en realitet. Vi er mange, der glæder os. Smiley. OBS: Var jeg yngre, hoppede jeg med på den Gourmet-rute. Min gårdbutik ligger jo på ruten - så den ville jeg transformere om til et lille Lagkagehus med kaffe,the,varm chokolade-pitstop på Gourmet-ruten - med udendørs servering. Eller indendørs servering i laden, hvis gemalen ville frigive lidt space. Smiley. Forøvrigt mega irriterende når ens tanker/drømme om iværksætteri kommer i karambolage med ens alder. Smiley - Smiley - Smiley. Men så kan jeg jo sidder her i min tredie alder og glæde mig over alle de tiltag, unge kræfter og idéer der rammer lille Avernakø i disse år. For min lille skønhedsplet af en micro ø i det sydfynske ø-hav er inde i en rivende udvikling i positiv retning.