01-05-2020

Min allerførste hjemmerøget rygeost

Der var jo en grund til, at jeg skulle have ild i den ildtønde jvnf. nedenstående indlæg. JEG VIL PRØVE AT LAVE HJEMMERØGET RYGEOST!!!!. Og UDEN brug af osteløbe. Startede med at blande 1 liter kærnemælk og 1 liter sødmælk, som så stod tildækket i stuetemperatur i 24 timer. Så vidt - så godt. Næste step var at blandingen skulle stå og sive gennem en klæde af ostelærred eller stofble på køl i 24 timer. Jeg var ikke den lykkelige ejer af hverken ostelærred eller stofble,så jeg hældte ostemassen op i et viskestykke lagt oveni en stor sigte, som jeg plantede over en skål og satte på køl. DET ER ALTSÅ NO GO MED DET VISKESTYKKE!!. Det var en sjasket masse jeg næste dag kunne hælde op i en stålsigte, hvori det nu skulle ryges. Det meste af massen flød fluks gennem sigten, og selvfølgelig tabte jeg også lige den sigte med ostemasse, så det nu også hang op af kanten på sigten. Det der valgte at blive i sigten - blev min kommende rygeost. Havde jeg nu haft ostelærred eller/stofble, så ville ostevallen (det der sivede gennem klædet ned i en skål) kunne bruges til bagning af f.eks. franskbrød eller boller. Nu til købmanden og købe kommen, ud i grøftekanten og plukke vissen græs (havde ikke lige halm ved hånden), plukke friske brændenælder og så tilbage til haven og få ild i den vaskemaskinetromle-ild-tønde monteret på jernpind med fod af bilfælg, som i design ikke vinder nogen priser overhovedet - men med ild i om aftenen, så vil den i skønhed tage alle de designpriser hjem som findes (se midterste foto nederst), og den er eminent med en grillrist over hullet at lave gryderet/suppe på. Det var lige et sidespring - nu skal der ryges ost. Først lagde jeg det visne græs i bunden af vaskemaskine-tromlen og fik det antændt (MED mit ildstål - JUHUUU!!!). Da der var godt ild i det, kvalte jeg ilden, ved at lægge de friske brændenælder ovenpå. SÅ kom røgen, skal jeg da lige love for (foto nederst til venstre viser kun lige starten af rødudviklingen - der kom tilsidst så meget røg, at jeg ikke kunne tage foto). Nu blev stålsigten med min lille klat ostemasse hængt over åbningen øverst på vaskemaskine-tromlen, og efter ca. 3 minuters rygning, ja så kunne jeg vende min lille ukurante rygeost ud på en tallerken, drysse med kommen og pynte med purløg fra haven. Nu vil vi så nyde frokosten med hjemmerøget rygeost med tomat og purløg - på hjemmebagt surbrøds-rugbrød - velvidende, at jeg een af de nærmeste dage skal ud og investere i ostelærred, så min rygeost kan få en fast konsistens, når den skal ryges, og jeg ikke mister over halvdelen af massen, INDEN rygningen overhovedet er kommet igang. Når jeg på et tidspunkt rammer den perfekte rygeost, så vil jeg lægge opskriften på siden "Mums fra mit køkken". Jeg skal nok prøve til adskillige gange, indtil det perfekte resultat opnås - men jeg er jo som stenbuk åbenbart en stædig og vedholdende rad, som bliver ved til det lykkes - ifølge den generelle person-beskrivelse af en stenbuk (se nedenstående foto - øverst). Smiley