27-10-2019

Efterårs sheltertur

Så er week-endens sheltertur vel-overstået. Selvom det har været noget nær stormvejr, regn og absolut INGEN solskinsstråler at spotte på noget tidspunkt - jamen så har det da været en helt forrygende sheltertur. Mad over bål - lyskæder i metervis - muldtoilet - lille bar (smiley) og ikke mindst varm påklædning, super selvoppustelige isolerende liggeunderlag (vigtigt) og soveposer, der virkelig kan holde kulden ude. Ellers er det jo bare om at gøre sig det behageligt, nyde vejrliget, nyde bålet og maden samt det gode selskab. Det er altså vildt hyggeligt med sheltertur, selvom vi snart skriver 1. november. Min sove-makker til venstre var om morgenen helt sikker på, at der havde løbet en mus igennem hendes hår i nattens mulm og mørke (jeg havde garderet mig mod mus i håret, ved at sove med stramtsiddende fleece-hue - smiley). Det samme havde min sove-kammerat til højre. Hende måtte jeg så ty til, da der pludselig kom en mega giga kæmpe stor tyk sort edderkop, som selvfølgelig lige havde udset sig en siddeplads lige over mit hoved. Sove-kammeraten til højre blev lige rusket ud af sin sovepose, for at fjerne edderkop UDEN den røg ned på mig - og altså heller ikke på mit liggeunderlag. Faren ved at have lyskæder tændt hele natten inde i shelteret er jo, at man kan SE alt det krible-krable, som også har valgt at overnatte i shelter - endda det samme shelter som os. Smiley. Hun fik has på den, og så kunne der falde ro over pige-klubben her, hvorefter vi faldt i søvn til alle de lyde der følger med "næsten-storm", regn og rusk. Altså! - vi lå jo trygt og sikkert i vores shelter, så naturen kunne bare rase løs. Virkelig en helt vild larm sådan et "næsten-stormvejr" kan lave - men hvor er det dejligt at falde i søvn til. Sheltertur kan altså varmt anbefales. Bålmad: I den store gryde simrer dejlig suppe og i den lille sorte gryde med staniol over - ja deri bages et lækkert bannockbrød med masser af krydderurter i. Du får lige opskriften her:
I frysepose kommes:
4 kopper hvedemel
1 kop havregryn
4 tsk. bagepulver
Tørrede krydderurter efter eget valg
Lidt salt.
Luk posen med en poseclips og ryst den godt, så alle ingredienser
blandes godt.
Når du skal bage dit bannockbrød over bål, blandes der 2 kopper vand og 1 kop god jomfruolivenolie i - og nu ælter du simpelthen dejen i fryseposen. Sørg for den bliver æltet til ensartet dej. Dejen skal være meget lind. Er den for tør, så put lidt mere vand i. Når dejen er færdigæltet i fryseposen, vendes den ud i en olieret gryde eller tilpas stor aluminiumsform, dæk til med låg eller staniol (endelig IKKE paplåget, som hører til aluminiumsformen, da den jo kan brænde). og stil brødet til bagning over ilden. Det tager jo lige en rum tid - men efter ca. 30 - 45 min. - hvis brødet som her bages i gryde, mindre tid, hvis det bages som fladbrød - kikkes lige til brødet. Tryk på det foroven. Er det blevet lidt fast og virker lidt bagt, så tag gryden/aluminiumsformen af ilden, vend brødet om (brug grydeske eller fingrene, hvis gryden/formen ikke er særlig varm. Vi kunne vende vores brød her med fingrene). Stil nu atter brødet over ilden - stadig med låg eller staniol henover. Vores brød her var før færdigt, end den frosne suppe var om at smelte og blive rygende varm. Satte fortsat gryden med brødet på risten over bålet - blot udenfor flammernes rækkevidde. Beregn 2-3 timer for at tø 3 liter frossen suppe op og få det i kog over bål = serveringsklar. N.B.: Kød- og melboller kom vi i, lige inden al suppen var smeltet. Vedr. opskriften på Bannockbrød: Hvis du både vil have brød til maden, aftenkaffe og morgenmad, jamen så kommer du i hvad du vil. F.eks. til kaffe/the er det lækkert at blande rosiner, sukat, chokolade m.m. i. Til morgenmad kan det jo bages med f.eks. nødder og kerner. Lav de forskellige blandinger i forskellige fryseposer. Så er dejen klar - blot der lige tilsættes vand og olie. Rigtig god fornøjelse, hvis jeg har fået dig lokket på en sheltertur med bålmad.