22-08-2019

Så starter Cirkus Æblemost

Dejlige skovfogedæbler tonser ned fra det meget store og meget gamle æbletræ. Nu er dagens nedfaldsæbler sorteret. De store og fine er kørt i laden klar til at blive mostet. Ved havelågen er de mest "skramlede" æbler lagt i balje, spande og kurv. De bliver afhentet af øens fåreavler. De får elsker nemlig æbler. Under bøgehækken har jeg skubbet en stak ind til havens fugle, og rundt om det store gamle æbletræ har jeg lagt en tyk krans af æbler. Den krans er altså også til fuglene - men hold da op hvor jeg elsker synet af de røde æbler rundt om træstammen. Når jeg har høstet rigeligt af fine æbler til most, så kommer de sidste nedfaldsæbler rundt om alle havens træer. Inden vinteren er ovre, så har havens fugle smæsket sig i alle de æbler, så der helt er renset for æblesnask. Gemmer altså også de røde nedfaldsæbler til julens havekrukker. Det er så smukt sammen med gran. Selv julekrukkernes æbleudsmykning bliver spist af fuglene, så i det tidlige forår, så er der altså kun gran, der skal fjernes fra krukkerne, inden de forårspyntes. De fugle spiser virkelig rub og stub af de æbler. Sidste år fik vi nærmest ingen æbler - der var simpelthen ikke æbler på træerne. Men i år!!! - hold da op det er et godt æbleår hos os. Også blommetræerne bugner af modne frugter i år modsat sidste år, hvor vi heller ingen blommer fik. Jeg elsker min hjemmepressede æblemost, elsker min hjemmelavede blommemarmelade - meeen altså! - al den frugt der på samme tid skal indsamles og plukkes, deles i de gode til mig, de skramlede til får og fugle og endnu flere mindre skramlede til julens krukker. Det er altså et rimeligt møjsommeligt arbejde og jeg siger til mig selv hvert år: "nu køber jeg altså min æblemost og marmelade næste år, for det her er altså hårdt arbejde". Og alligevel finder jeg mig selv med r.... i vejret og med bøjet ryg og samler æbler og blommer op fra græsplænen hvert år. Glæder mig til det bliver Ingrid Marie-æblerne, der er modne. Det træ kan jeg nemlig nå at plukke æblerne fra, når jeg altså står på en stige. Skovfogedæble-træet er meget gammelt og meget stort, og æblerne sidder vildt højt oppe, så her må jeg pænt vente til de falder ned. Og det gør jeg gerne - for den most der kommer ud af et skovfoged-æble, den smager altså himmelsk. Ja - det var lidt om mit Cirkus Æblemost. "The same procedure as last year". Smiley