22-02-2018

Lidt info om strikket sweater med snoninger for og stjerne bag

Se vedrørende denne sweater nedenstående indlæg også. Strikket i smørbløde baby-merino uld fra Superbrugsen på pinde nr. 3, selvom det er anbefalet på banderolen at bruge pinde nr. 2,5. Jeg fandt diagram på stjerne på www.tusenideer.no. Hjemmesiden er forøvrigt et besøg hver. Den færdige sweater vejer 200 gr. - så med 50 gr. i hvert nøgle garn, så må der være gået 4 nøgler til den. Men det var lige på "et hængende hår", jeg havde nok garn i 4 nøgler. Køb 5 nøgler garn - det overskyende kan der altid strikkes små luffer, benvarmere, hue m.m. af.
Jeg slog 160 masker op på rundpind til str. ca. 1,5 - 2 år. Rib over 2 ret og 2 vrang. Snoninger over 8 masker ialt med 2 på hjælpepind, strik de næste 4, strik de 4 på hjælpepind = snoning. Jeg valgte 3 rækker snoninger med 4 vrangmasker imellem, samt i start og slut ligeledes 4 vrang i hver side inden første og efter sidste snoning. Ellers træder snoningerne ikke flot frem. Mit snonings-mønster går over sammenlagt - incl. vrang-maskerne - 40 masker. Jeg startede snonings-mønsteret helt vilkårligt på forstykket - bare husk, at når du deler til ærmegab, så passer det med 20 masker på hver side af snoningerne (altså så er de spot on på midten efter deling i for- og bagstykke. Ærmegab måler 16 cm. På forstykket - halsåbning, har jeg sat 20 masker på hjælpepind (til opsamling rib) og derefter lukket af mod halshullet først for 2 og dernæst 1 maske 5 gange. Jeg startede på halshullet med at sætte masker på hjælpepind, da ærmegabet målte 10 cm. Rest til skulder er 23 masker, som lukkes af, når ønsket længde på ærmegab er nået.
Rygstykket satte jeg de midterste 32 masker på hjælpepind (igen til opsamling halsrib). Startede udefra med at strikke 1 pind ind mod halshullet, vend strikketøjet, luk 1 maske af og strik pinden ud. Vend - strik ind mod halshullet igen samtidig med der lukkes af til skulder = 23 masker.
Ærmer:
Jeg slog 46 masker op og strikkede rib over 2 ret og 2 vrang. Efter ønsket længde rib, samlede jeg een maske op mellem hver maske (pånær mellem de sidste 2 masker) til 90 masker. Strik yderligere een række vrang, og på næste pind startes snoning med 4 vrang på hver side. Det passer med at du skal strikke 37 masker ind på ærmet og start snonings-mønster incl. de 4 masker vrang på hver side her. Så kommer snoningen spot on på midten. Efter ønsket længde strikkes 2 pinde efter sidste snoning, og der lukkes løst af.
Stjerne-diagram fra www.tusinideer.no: Stjernen var lidt for lang til denne babysweater, så jeg måtte afkorte øverste spids lidt - men ønsker du fuld længde på stjernen, skal du blot starte med at strikke den i vrang ca. 3 cm. før du når ærmegab, så kan den være på ryggen. Selvom jeg strikkede stjernen i rene vrangmasker, trådte den ikke ret tydeligt frem på strikketøjet (nok fordi garnet er for mørkt????), så jeg havde en rest carry-gul merino-uld liggende. Her hæklede jeg 60 cm. luftmasker - og lad endelig en laaang ende hænge ved start, da det er denne ende du til sidst syr den hæklede snor som kontrast omkring stjernen. Når du har hæklet ca. 60 cm, så luk endelig IKKE af, bare træk garnet igennem sidste hæklemaske som en lang løs løkke, inden du klipper garnet over. Det er lidt smart: den lange garn-ende du lavede ved start af den hæklede snor, den bruger du til at sy "snoren" rundt om stjernens mønster-kant. "Snoren" ER for lang - men når du er færdig hele vejen rundt om stjernen, så er det lige at trække i den lange løkke, du lod hænge i starten, så du kan pille de hæklede masker op, der er for meget. Hæft pænt på bagsiden, hvor du sørger for, at hæfte kontrastfarven lige under, hvor "snoren" er syet på - så ses hæftningen i kontrastfarven slet ikke igennem sweateren.
OBS: Når du strikker snoningen på ærmet, så vil hveranden snoning med hjælpepind, ske fra vrangsiden af strikketøjet. Det ændre ikke på den måde snoningen laves - og husk her: ret over ret og vrang over vrang på alle pinde.
Montering: sy ærmet på ret mod ret. Inden påsyning, så sæt nåle i, så snoningen er lige ud for skuldersømmen, og så ærmet bliver pænt jævnt fordelt rundt i ærmegabet.
Efter montering og hæftning af ender, samler du masker op i hals til rib - stadig 2 vrang over 2 ret. For- og bag-masker har du jo allerede klar på hjælpepind, så nu skal der bare samles op, så du har masker hele vejen rundt i halsen (puha - det er det her, jeg ikke er så godt til - endnu. Smiley). Jeg strikkede halsrib over 2 cm og lukkede MEGET løst af. Jeg prøver altid lige halshullet over mit eget hoved: kan jeg få mit hovede igennem, ja så kan tullerne også - for en stram halsrib, er altså ikke sagen. Så må man pille aflukningen op, og så lave den løsere - eller skrækscenariet: pille hele halsribben op, og så samle flere masker op. N.B. Da der kun er snoninger på forstykket, og disse gør, at strikketøjet trækker sig lidt sammen (men forbliver super elastisk) - så vil forstykket SYNE smallere end bagstykket. Men det er ikke tilfældet, og det giver faktisk en pæn pasform, når sweateren kommer på.
Denne opskrift er til vores lille Prins O, og strikket rigelig stor. Hans storesøster´s sweater strikker jeg lige et nummer større - ca. str. 2-3 år, så den får lige 20 masker mere i opslagningen af pul, 2 snoninger længere både på pul og ærmer, 2 cm. mere i ærmegabet på pul og ellers samme antal masker på ærmet, da de 90 masker sagtens kan "trækkes" til et lidt større ærmegab, grundet den megen elasticitet i snoningen. Ærmet på storesøsters sweater, vil jeg dog ligeledes strikke 2 snoninger længere. Jeg kan IKKE tyde/forstå en strikkeopskrift, og har her beskrevet på bedste beskub, hvordan jeg strikker "ud af hovedet" - og som regel bliver resultatet godt- Ahhh!!! - få kiksere har der nok været. Men ikke denne model - den er blevet SÅ lækker, blød og lun med fin pasform. Smiley.