09-02-2018

Strikket vest til Prinsesse A

Så blev jeg færdig med strikket vest til barnebarn - Prinsesse A på lidt over 1,5 år - men jeg har strikket den større, da hun er en lang pige. Strikkeopskrifter er IKKE min stærke side, så jeg har strikket det "ud af hovedet" - og JUBIIII - den er blevet perfekt (pånær den der hals). Altså jeg er stadig ikke god til at lave en perfekt opsamling af masker i halshullet - meeen, det skal nok komme. Her får du opskriften og jeg vil tro det er str. 2/3 år. Garnet er det smørbløde baby merino uld, købt i superbrugsen. Prisen er ca. kr. 32,00 pr. nøgle, og jeg har brugt lidt over 2 nøgler til vesten, som er rigtig sød som tunika også.
Opskrift:
Slå 140 masker op på rundpind nr. 3 og strik rib over 4 cm - 1 ret og 1 vrang. Strik nu ret indtil arbejdet måler ialt incl. ribkanten 29 cm eller ønsket længde. Nu strikkes en pind med 2 pinde vrang. (Dette er bare en sød markering på strikketøjet inden der strikkes perlestrik, men den kan selvfølgelig udelades - så fortsættes bare i ret til arbejdet måler 30 cm.) Del arbejdet med 70 masker og fortsæt i perlestrik hvert stykke for sig selv.
Bagstykke:
Nu startes ren perlestrik 1 ret og 1 vrang - forskudt på hveranden pind så ret kommer over vrang, og vrang over ret = perlestrik. Luk 3 masker i begyndelsen af de næste 2 pinde. Luk dernæst 2 masker af i begyndelsen af hver pind og sluttelig lukkes 1 maske af i hver side. Dette er ærmegabet. der er nu 58 masker på pinden. Fortsæt i perlestrik til arbejdet måler 12 cm. Nu lukkes der 1 maske af i hver side mod halshullet, Luk nu i begyndelsen af arbejdet 17 masker af (skulder). Bryd garnet. Sæt de midterste 22 masker på en hjælpepind og luk igen 17 masker af til den anden skulder.
Forstykket:
Luk til ærmegab som på ryggen. Fortsæt i perlestrik 7 cm. Sæt de første 21 masker på en hjælpepind og bryd garnet. Sæt de midterste 16 masker på en hjælpepind og fortsæt med perlestrik henover de resterende 21 masker - medens der i begyndelsen af pinden (ind mod halshullet) lukkes 2 masker af. Fortsæt pinden ud. Vend strikketøjet og strik igen mod halshullet. Vend og her lukkes nu 1 maske af. Fortsæt pinden ud. Vend og strik mod halshullet. Vend og luk nu yderligere 1 maske af. Strik de resterende 17 masker = pinden ud. Fortsæt til arbejdet måler 12 cm og luk de 17 masker af til skulder. Anden side af halshullet strikkes magen til og her skal du starte første pind med lukning af de 2 masker indefra halshullet af. Sy nu skuldersømmene sammen. Saml masker op i halshullet til ribkant (incl. de masker du har på hjælpepindene for og bag. Strik ca. 2 cm. rib 1 vrang og 1 ret. Luk MEGET løst af.
Ærmegabene har jeg hæklet med buer, som jeg ikke rigtigt kan forklare. Jeg prøver: Start med at hækle en række fastmasker, så ærmegabet hverken bliver for løst eller for fast. Så startes buer: Stik hæklenålen igennem første hæklede fastmaske og fang tråden med tilbage - hækl 1 maske gennem kun den ene maske, gå ned igennem samme maske og hent garnet igennem denne, og hækl yderligere igennem kun den første maske på hæklenålen, hækl de 2 masker sammen som du nu har på din hæklenål og hækl yderligere en luftmaske. Gå nu ned med hæklenålen i næste strikkede maske og hækle 1 fastmaske. Gå nu ned i næste strikkede maske og gentag med at hente garnet som beskrevet ved første maske. Fortsæt sådan hele vejen rundt i ærmegabet, og du får en fin række buer. Gentag dette ved næste ærmegab også.
Lommer: (kan selvfølgelig udelades)
Saml 20 masker op hvor lommerne ønskes på forstykket og strik perlestrik 7 cm. Luk af uden at bryde garnet ved sidste maske som IKKE lukkes af. Her vendes strikketøjet og der hækles buer som ved ærmegab - bare UDEN først at hækle fastmasker. Her har du dine fine aflukkede masker at gå ned i med hæklenålen. Ellers er buerne som på ærmegabene. Sy lommerne fast i siderne med fine sting. Hæft ender - og vupti - prinsessen har nu 2 lommer til at gemme sine sutter eller andet i.
"Blomster" (hvis ønskes)
Jeg hæklede 4 luftmasker, hæklede dem sammen og lavede 8 luftmaske-strenge, som med lidt god vilje godt kan ligne små blomster. Hækl dem sammen så ringen lukkes, stram tråden i midten. Lav yderligere 2 stk. og så nu de 3 "blomster" på et ønsket sted.
Hæft alle ender og så er vesten/tunikaen færdig.
Den er blevet SÅ sød, og glæder mig til lige om lidt at give den videre til vores Prinsesse A. Dette er en blød og lun sag, som nok skal gøre lykke. Håber I forstod opskriften. Jeg vil meget hellere have strikkeopskrifter i diagrammer - så er jeg sikker på, jeg ville kunne forstå dem, altså tyde dem. Men det tror jeg ikke findes. Godt jeg så selv kan kreere min egen strikkeopskrift udfra et tegnet krussedulle-diagram, som nok kun jeg selv kan forstå og tyde. Og ØV ØV ØV! opdagede lige, at jeg i perlestrikket bærestykke har strikket 2 pinde forkert - og så lige på forstykket - opdagede det selvfølgelig først efter vesten/tunikaen var syet sammen og klar til aflevering. Håber ikke det ses, når der kommer en lille lækkermås i den.Smiley.