03-02-2018

Lune sager til Prins O

Tager lige en pause fra at male sten. Nu er der gang i strikkepindene til lille Prins O på 5 mdr. Vest og hagesmæk i tyk smør-blød bomuld (8/8). Strikkede vesten i str. 1 år, da Prins O er en lang dreng. Det er faktisk opskriften som florerer overalt på nettet - jeg har bare strikket den uden knap-lukning foran, da Prins O putter ALT i munden, og jeg vil ikke risikere at han får en knap i halsen, så den blev bare med alm. halshul. Til både vest og hagesmæk brugte jeg 4 nøgler super blød bomuldsgarn. Til vesten gik der 2,5 nøgle og 1,5 nøgle til hagesmækken.
Vesten:
Slog 62 masker op på pinde nr. 3. Ribkant forneden med 1 ret og 1 vrang over ca.3 cm - dog med de yderste 6 masker i hver side ret over ret på alle pinde, hele strikketøjet igennem. Så strikkes dobbelt rib: Altså 6 ret, så 2 vrang og 2 ret indtil de sidste 6 masker, som så atter strikkes ren ret. Så fremdeles med ribstrikningen ret over ret og vrang over vrang. Når ønsket længde er nået, sættes de midterste 22 masker på en hjælpepind, og hver side strikkes hver for sig med indtagning af 1 maske 2 gange mod halshul. Fortsæt hver side op til skulder. Jeg strikkede fra halshul til skulder 7 cm. op. På sidste pind tages een maske ud mod halshul i nakken. Sæt nu maskerne på en hjælpepind. Den anden side strikkes ligedan - blot modsat. Husk at på een af siderne strikkes de 6 masker med ret over ret hele siden op - vrang over vrang medens det er delt. (Når strikketøjet igen samles på een pind, bliver det atter ren ret over alle pinde på de 6 yderste i hver side (Husk endelig, når du samler strikketøjet på een pind igen, for at strikke ryggen, at du får de 6 masker i hver side til at begynde med en rille ud mod dig selv, så du atter bare starter med ret over ret på disse 6 masker i hver side). Når sidste skulder er strikket, og du igen har taget een maske ud mod halsåbningen. Vend strikketøjet og strik tilbage. Vend igen og strik hen over den udtagne maske, og herefter slår du 24 masker op, og fortsætter hen over den anden skulder (som sidder på en hjælpepind). Nu er strikketøjet samlet igen, og der skulle nu atter gerne være 62 masker, og så er det bare gerade aus med 6 ret - dobbelt rib og igen de sidste 6 masker ret. Fortsæt til bagstykket er lige så langt som forstykket. Hæft ender. Sy sidesømmen sammen med passende hul til ærmegab (jeg har ladet 10 cm. stå åbent til ærmegab. Nu samler du masker op i halshullet og strikker 1 ret og 1 vrang i rib til der er ca. 1,5 cm. Luk MEGET løst af: Vupti - nu er den en lille lækker vest færdig.
Hagesmæk
Hagesmækken er hæklet på langs over 40 masker på hæklenål nr. 3 - stadig i det superbløde bomuldsgarn 8/8. Hækle nu 7 cm i halve luftmasker frem og tilbage. Vend med en luftmaske (ellers vil dit hækletøj blive konisk i facon og ikke lige). Nu hækler du fra neden op til halskanten, hvor du lader de sidste 10 masker stå urørt (dette er kanten af halshullet). Vend med en luftmaske, spring een maske over, og fortsæt rækken ud. Vend igen med een luftmaske og hækle atter op mod halshullet. Gentag denne indtagning 3 gange. Nu hækles uden indtagning 4 rækker og så tages ud i modsat side halshullet ligeledes 3 masker ud - hvor der i den anden side blev taget 3 masker ind. Udtagningen lavede jeg bare ved at løfte en ekstra maske op mellem de 2 sidste masker. Efter sidste udtagning hækles ned og op igen - hvorefter der slåes 10 masker op ved halshullet. Nu hækles der igen 7 cm, og så er hagesmækken faktisk færdig. Jeg hæklede lige en kant hele vejen rundt om hagesmækken - men det behøves altså ikke, for kanterne bliver så fine i sig selv. Bindebåndene er hæklet over 2 rækker. Det er altså en tyk og blød hagesmæk det her - og den er dejlig stor.
Luffer:
Lufferne er strikket i merino-baby-uld - meget blødt og lækkert. De er strikket på strømpepinde nr. 3 - 2 ret og 2 vrang i rib hele vejen op over 40 masker. Når ønsket længde er nået, strikkes maskerne sammen 2 og 2 i ret og vrang, som der passer til maskerne i forvejen. Derefter strikkes atter 2 og 2 masker sammen i ren retstrikning. Jeg lukkede ikke af, men klippede
garnet af i en længde, så jeg kunne trække det gennem de sidste masker og sy tutten sammen. Vend vanten om, så tuttens sammensyning kommer på bagsiden. Her har jeg strikket dem ret lange, så de rigtig kan puttes op i ærmet på overtøjet, som jo gør, at de ikke sådan lige glider af. Disse luffer er lune og lækre, og så kan de også snildt bruges som varme ekstra "sokker" udenpå et par bomuldssokker til baby. Jeg vil tro, at ud af et nøgle garn (baby merino uld fra Superbrugsen) vil du kunne få 4 måske 5 par vanter. Disse strikkede jeg ud af en meget lille rest, som jeg havde liggende. Nu er der ihvertfald lune sager og en hagesmæk på vej til Prins O.