26-08-2017

Vitaminbomber

Så er det æbletid og dermed også tid til at få gang i mit lille hjemmemosteri. Jeg har en trykpresse - skøn sag - købt hos Hjemmemost.dk for flere år siden. Den er jeg altså glad for. Nu er den sat op i køkkenet, de første æbler kørt ind i trillebør - også i køkkenet, og foodprocesoren kørt i stilling. For nu skal der presses æblemost. En gude-drik. Æblerne skylles grundigt, skæres midt over, kommes i foodprocesor, hakkes og kommes dernæst over i pressesækken, som pressekurven nu er monteret med. Så presses der. Min æblepresse er en tryk-presse med dunkraft. Jeg presser direkte ned i min store suppegryde igennem en sigte lagt ovenpå gryden, da der altså kan smutte et lille stykke raspet æble ned i mosten, og det skal der altså absolut ikke være i æblemost. Her er det skovfoged-æbler (samt hvad der lige var faldet ned af en grøn æblesort) jeg presser. Skovfoged-æbler giver denne skønne mørk gyldne farve, og selvfølgelig skal der lige smages på mosten, inden den fryses ned i fryseposer. Herved går der stort set ingen vitaminer m.m. til spilde. Det er en meget skånsom måde at opbevare æblemosten på. I år er et rigtigt godt æbleår i vores have, så jeg ved nok, hvad jeg skal lave de næste par ugers tid. Det er et langsommeligt arbejde at moste æbler, selvom jeg har min skønne presser - men det er det hele værd. Indenfor de næste 14 dage presser jeg en trillebør-fuld hver dag, og det giver os vitaminrig drik til hele vinteren - frisk fra fryser. I dag gav en trillebør-fuld æbler 16 liter æblemost, og inden vi så os om, så havde vi drukket 2 liter. Børnebørnene elsker den koldpressede æblemost, så de får lige 4 liter til week-enden, som vi har med til fyn frosset ned og medbragt i køletaske. Den optøede most kan holde sig 5 dage i køleskab, derefter vil den begynde at gære. Men det er ingen problem, for 1 liter æblemost kan de kære unger sagtens drikke på een dag.