22-05-2017

Verdensmesteren i ostelagkager bor på Avernakø

Se lige her - ostelagkager i lange baner. Den ene skønnere end den anden og ALLE frembragt af en Avernaker. Her bliver de pyntet inden servering med blomster fra mesterindens egen have: violer, syrenblomster og krydderurtblade. Jamen - dette er da mesterværker. Ostelagkage-mageren havde egenhændigt lavet alle sammen, og her står de nu på parade i Avernakø forsamlingshus´s køkken, hvor de får et sidste touch. I forbindelse med Sammenslutningen af danske små-øers Generalforsamling, som i år afholdtes på Avernakø, skulle der bespises 100 mennesker til galla-middag lørdag aften. ALT er hjemmelavet af øens vanvittigt dygtige frivillige madlavnings-kunstnere. Der blev serveret laks til forret, og jeg ved ikke hvor mange kyllinger der blev stegt på gammeldags manér til hovedret. Tilbehøret var bl.a. hjemmelavet agurksalat, mormorsalat (hele salatblade vendt i et eller andet lækker hjemmelavet dressing), den skønneste brune sovs og kartofler drysset med rund hånd med persille og sluttelig dessert. Derefter kaffe/the og disse smuksakker af ostelagkager. Og dette var jo bare lørdag aften. Fredag aften var der jo også blevet bespist ligeså mange mennesker - også selvfølgelig til frokost. Til eftermiddagskaffen lørdag blev der bagt flere bradepande-kager skønne kager samt helt vildt meget rabarber-kage med tilhørende flødeskum. Jamen ALTSÅ! - lille Avernakø da! Vi er altså kun 115 fastboende - og udaf dem er der en lille skare af kokkeglade mennesker, der bare kan det der, med at lave den skønneste mad. De bruger HELE dagen i forsamlingshusets køkken til f.eks. denne galla-middag. Og når jeg siger HELE dagen - ja så mener jeg virkelig HELE dagen. Jeg var der selv - hjalp til som frivillig. Det gjorde både min mand og jeg blandt mange andre. Så jeg ved, at det er en HEL dags hårdt arbejde, med at frembringe dette skønne måltid mad til hele delegationen fra Sammenslutningen af danske små-øer. Jeg kan ikke lave sådant et måltid mad - men jeg kan rydde af - dække bord - vaske op - hakke persille m.m. Så det var hvad jeg lavede nærmest hele lørdagen. Men de mesterkokke vi har her på øen - de burde have en medalje - nej meget bedre: de burde virkelig have alle de Michelin-stjerner, der findes. Dem fortjener de. Og så burde de komme med i Michelin-Guiden. De kunne drive den bedste Michelin-restaurant i hele verden. En Michelin-restaurant der ikke kun laver små spiselige malerier på store tallerkner - men en Michelin-restaurant der maler med den store pensel - der maler kæmpe spiselige malerier - malerier der smager himmelsk og malerier man bliver mæt af. Se blot farverne på disse ostelagkager. Her er malet med den store pensel. Og hold da op hvor de smagte lækkert. Jeg havde desværre slet ikke tid til at fotografere hovedretten, da jeg nok på det tidspunkt havde travlt med opvasken og kaffebrygning. Smiley. Men tak kære mesterkokke fra Avernakø - I gør et fantastisk stykke arbejde. I laver den skønneste mad som smager formidabelt. I burde anbefales til den der Michelin-Guide. At bespise 100 mennesker - at fremstille galla-middag til 100 mennesker - at have sit fuldtidsjob ved siden af som bl.a. pædagog, fåreavler, sosu-assistent, skolelærer og hvad de ellers arbejder med af forskellige ting - det alene burde give stribevis af Michelin-stjerner. Piiiift! - jeg tror sku jeg gør det - jeg anbefaler Jer til den der Michelin-Guide. I vil blive badet i deres stjerner. Smiley.