14-03-2016

Baby-futter i Merino-uld

Forårsprinsessen skal da have farme futter, så hun ikke fryser de små tær. Det er min mors gamle opskrift. Hun strikkede dem til mig, da jeg var baby, jeg strikkede dem til mine børn, da de var små, og nu sidder jeg som farmor og strikker dem til mine børnebørn. Opskriften er gammel - men åbenbart evig-gyldig:
Jeg har strikket i Merino-uld. Ren natur-garn, blødt og varmt. Lidt dyrt, men også så meget bedre end syntetiske garner, som jeg aldrig strikker i.
Her får du opskriften:
Der går næsten 2 nøgler garn til et par futter. Jeg har prøvet at regne lidt på det, og vil tro, at hvis der købes 3 nøgler garn, så burde der kunne blive til 2 par skønne baby-futter.
Slå 36 masker op på pinde 2,5. Strik retstrikning til det måler 7 cm. Lav nu en række huller: Strik 2 masker ret, *strik 2 masker sammen, slå om, strik 1 ret*. Fortsæt med stjernemarkeret pinden ud, blot skal du ende med 2 maske, som du strikker ret til slut. Sørg for at du ender op med 36 masker igen. Strik nu 4 pinde. Nu strikker du 24 masker ind på pinden, vend og strik 12 masker tilbage, vend igen og strik nu 12 masker tilbage indtil stykket måler ca. 5 cm. Dette er overstykket på baby-futten. Ved sidste pind på overstykket, fortsætter du ned langs siden med at tage 10 masker op og dernæst fortsætter du yderligere ud over de resterende 12 masker, som har siddet på pinden hele tiden. Næste pind strikkes til slut af overstykket, og her tager du igen 10 masker op langs siden og fortsætter at strikke pinden ud med de 12 masker, som også her har siddet på pinden hele tiden. Nu skal der være ialt 56 masker på pinden. Så strikkes 3 cm. over alle 56 masker. Dernæst strikkes 33 masker ind på pinden, strik 2 masker sammen og vend strikketøjet. *Strik nu 11 masker og strik 2 masker sammen i slutningen af hver pind*. Dette fortsætter du med, indtil der samlet er 24 masker tilbage på pinden. Luk af. Sy nu pænt sammen midt bag (HUSK: at ombugget foroven skal syes fra retsiden og resten fra vrangen. Sy halvvejs ned fra retsiden, vend nu vrangen ud og fortsæt sammensyningen). Dette er for, at ingen sammensyning ses, når skaftet bukkes om. Til sidst syes hælen sammen på tværs, og med sammensyningen midt bag, holdt på midten af hælen. Til sidst snor du bindebånd i passende længde og trækker gennem hullerne. Slut - færdigt arbejde. Nu har du een babyfut færdig, og skal så lige strikke een til. Et godt råd: Vendt med at sy den første baby-futte sammen til du har strikket begge to. Det er godt lige at have noget at måle efter, ved futte nr. 2. Jeg måler kun den første futte. Ved nr. 2, tæller jeg riller fra futte nr. 1. Så er jeg sikker på, at de bliver helt ens. Det er så dejligt med retstrikning: der er nogle tydelige riller at tælle, og 1 rille er = 2 pinde.