Mums fra mit køkken - Hjemmemosteri

Nu skal der plukkes æbler og laves æblemost i mit lille "mosteri". Her er det Ingrid Marie æbler - skøn gammel sort.

 

 

 

 

Æblemost -

vitaminer på frost.

Så skal der mostes æbler - simpelthen årets højdepunkt. Det er et kæmpe arbejde - men jeg elsker det, og vi ELSKER den vitaminrige most. Min æblemost er ufiltreret og helt ubehandlet. Da mosten er ufiltreret, vil den bundfælde meget, så den skal omrystes inden man hælder op i glas. Nogen synes det ser ulækkert ud med bundfald - men helt ærligt: det er kun mikroskopiske rester af æblekød og smækfuld af vitaminer og smag. Min æblemost er heller ikke pasteuriseret, da det ødelægger vitaminindholdet. Mosten tappes på ny-indkøbte fødevaregodkendte plastflasker og fryses ned direkte fra mostpressen. Jeg bruger, både de æbler jeg kan plukke, samt nedfaldsæbler fra de meget store og gamle æbletræer.
Følg processen her: Tryk på første billede, og billedserien kommer op fortløbende - men blot uden undertekst.

  • 1.

    Fik mine fine nye flasker i dag med posten. Har givet dem sød etikette på, så de er klar til påfyldning af lækker most. (Jeg er bange for, at jeg er "etiket-freek"). Der er lige "et stykke vej" endnu, inden der kan mostes æbler. Flaskerne er købt hos Hjemmemost.dk, og de fås både med rødt og grønt skruelåg efter ønske, er fødevaregodkendt og tåler nedfrysning.

  • 2.

    For - først skal alle mine æbler vaskes og sorteres. Ormfyldte, råd og dem fuglene har spist af bliver sorteret fra - håndsortering af 1. klasse.

  • 3.

    Så skærer jeg æblerne i kvarte stykker.

  • 4.

    Derefter får de en tur i min foodprocessor. Ikke smaskes helt ud - med snarere snittes i små bitte stykker. Min foodprocessor er en gammel stabil dame på over 25 år, og skal ind i mellem have en pause, da det er RIGTIG MANGE æbler der skal forarbejdes. Så sidder der en forhandler af store el-drevne æblekværne derude (ikke en æblerasper - jeg er knogleskør), som gerne vil have een testet, så sig bare til - jeg gør det gerne. Med en gammel foodprocessor og 1-2 tons æbler (pr. år), så er dette ikke optimalt - men det er, hvad jeg har som kværn, så det skal bare overståes. Og det har da også gået hidtil, så det gør det såmænd også i dag.

  • 5.

    Sådan 2 spande æbler rasper jeg ad gangen - det passer lige til min mostpresser og giver ca. 4-5 liter most.

  • 6.

    Her ser i min underskønne mostpresser købt hos www.hjemmemost.dk. Den er mega tung og solid og så presser den via en dunkraft, som fulgte med købet. Kan varmt anbefale den. Jeg købte den mellemste størrelse (kunne godt have brugt en meget større, ved jeg nu). Her er den fyldt med pulp (kværnede æbler) og klar til at presse vitaminer.

  • 7.

    Så lukkes pressesækken (snor den lige rundt i toppen).

  • 8.

    Allerede inden jeg er begyndt at presse, løber den pragtfulde most ud i bakken på æblepressen.

  • 9.

    Her ser I min mostpresse i fuld figur. Presseplader er lagt over pressesækken. Derpå dunkraften, som sørger for kraften til at presse mosten ud (ej - ikke helt. Jeg bruger altså også mine kræfter på at pumpe dunkraften, og det er altså hårdt arbejde).

  • 10.

    Her sker miraklet - lækker vitaminrig æblemost flyder fra tappeslange ned i stor gryde. Vigtigt: Alt hvad der bruges til fremstilling af æblemost, skal være godkendt til fødevare.

  • 11.

    Ej hvor har jeg ventet på dette øjeblik - at kunne fylde mine nye plastflasker med most. Låget er et "låselåg", så man kan se, om flasken har været brudt efter lukning 1. gang. Denne presning af æblemost tog næsten hele dagen (incl. rengøring) og udbyttet gav 10 liter skøn ubehandlet æblemost til fryseren. Endnu en sidegevinst ved at nedfryse mosten: Hvis den tør op, og man alligevel ikke får brug for mosten, kan den blot genfryses igen - forudsat at låget ikke har været anbrudt. Det er altså "smart", når jeg leverer til familien, og den når at optø, inden jeg får den afleveret. De kan bare smide den i fryseren til en anden dag. Jeg har nu presset i en måned hver dag - og der er stadig lang vej til alle æbletræer står uden æbler. Allerede træt ved tanken - men udbyttet af arbejdet er uovertruffen lækker, æblemost - de rene vitaminer. Jeg har valgt ikke at pasteurisere min most, da mange vitaminer går tabt ved behandlingen - ved nedfrysning bibeholdes de fleste vitaminer og smagen er superb. (Øv - denne søde etiket var for stor og uhåndterlig at sætte på flasker, så jeg har lige designet nye, mindre - og faktisk næsten lige så søde). Flaskerne er købt hos Hjemmemost.dk og fås med rødt eller grønt skruelåg efter ønske, er fødevaregodkendt og tåler nedfrysning.

  • 12.

    Mums - friskpresset æblemost af egen avl og fabrikation - bedre bliver det ikke.

  • 13.

    Færdig arbejde. Så er der gjort rent og pressen er klar til morgendagens mostpresning.

  • 14.

    Vil altså lige vise Jer den pressede pulp. Her er den! Tør som træsmuld - og den genbruges sammen med fraskårede æblerester - se næste billede.

  • 15.

    Har lige sendt sms til min genbo: "Pip og Øf ved vejen". Hun har grise, ænder og høns som spiser mine æblerester. Så intet går til spilde. Og dyrene elsker det.

  • 16.

    Ja - der er rigeligt at gå i gang med.